Особливості викладання іноземної мови студентам права - Довгополова , Ганна Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Викладання спеціалізованої іноземної мови має свої особливості, що пояснюється необхідністю враховувати лінгвістичні реалії вживання профільної термінолоії в різних мовах, а також соціокультурними умовами її формування. Мова права за своєю суттю є технічною мовою, яка відрізняється від інших технічних мов, таких як математика чи фізика, оскільки вона прив’язана до національної правової системи та має власну вузькоспеціалізовану термінологію. Крім того, викладання юридичної англійської чи іншої іноземної мови пов’язане з багатьма проблемами: відмінності в культурному дискурсі, базові знання, велика кількість словникового запасу, що необхідно засвоїти, складні граматичні структури, прийменники та артиклі тощо. Мета дослідження: Проаналізувати особливості викладання іноземної мови та термінології студентам юридичних спеціальностей. Кінцевим результатом навчання юридичної англійської є оволодіння студентами майбутніми правознавцями вміння будувати промову та розуміти й тлумачити іноземні юридичні тексти за допомогою специфічної термінології та лексики. У цьому контексті корисним є заохочення до обговорення ситуацій та рольові ігри, щоб покращити навички усного висловлювання здобувачів. Відмінним методом розвитку навичок аудіювання за відсутності носіїв мови є відео- та аудіоматеріали. Використання аудіолінгвального методу в навчальному процесі виявилося дуже ефективним у досягненні цілей спілкування. Таким чином, викладачі повинні розробляти різнотипні види вправ для студентів і застосовуватиь їх під час перегляду або після перегляду відео з метою поглиблення їх аудіолінгвальних навичок. Крім того, вивчення мови є більш ефективним, коли воно інтегроване у вивчення права, а не окремо від нього чи як доповнення до нього. Це означає, що мова не вивчається ізольовано, а лише в прямому зв’язку із завданнями, які студенти повинні виконувати під час роботи або навчання на юридичному факультеті. І мовний фокус випливає з фактичних юридичних матеріалів, які використовуються.