Основні шляxи пpoфeciйнoгo caмoвдocкoнaлeння виклaдaчiв фахових дисциплін аграрно-інженерних спеціальностей - Дуганець, Віктор Іванович; Поліщук, Анастасія Василівна; Філенко , Валентин Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає у визначенні й обґрунтуванні основних шляхів професійного самовдосконалення викладачів фахових дисциплін агроінженерних спеціальностей для запровадження в аграрних закладах вищої освіти. Аналіз результатів дослідження свідчить про те, що професійне самовдосконалення розглядається як специфічний вид професійної діяльності педагогів. Воно є результатом усвідомленої взаємодії педагога з конкретним соціальним середовищем, де він реалізує потреби в розвитку своїх якостей і компетенцій, що забезпечують успіх його професійної діяльності. Аналізуючи кадровий склад аграрних закладів вищої освіти можна стверджувати, що викладачі фахових дисциплін переважно не мають педагогічної освіти. Їхнє професійне становлення як педагога відбувається занадто повільно й пов’язане з подоланням чисельних труднощів методичного, організаційного, та комунікаційного характеру. Тому, для успішного становлення викладача фахових дисциплін необхідною умовою має бути його стажування в закладах вищої освіти педагогічного напряму, де він повинен вивчити основні елементи структури діяльності викладача вищоï школи, пройти додаткове навчання із засвоєння основних видів організації освітнього процесу, новітніх освітніх технологій, брати участь в науково-дослідницькій діяльності, тримати міцний зв'язок з виробництвом, де в реальних умовах можливо забезпечити відповідність змісту навчання потребам ринку праці аграрного сектора й перспективам розвитку агропромислового комплексу, розробляти та готувати до друку методичні рекомендації, вказівки, навчальні посібники, підручники, а також постійно підвищувати кваліфікацію або стажування в споріднених навчальних і наукових установах, передових агропромислових підприємствах та за кордоном. У висновках обґрунтовано необхідність постійного оволодіння комплексом методологічних, педагогічних, методичних питань, що вирішуються через постійне самовдосконалення професійної діяльності будь-яким шляхом, спрямованим на підвищення рівня власного професіоналізму.