Соціально-психологічна адаптація спортсменів після завершення спортивної кар’єри - Приймак, Марія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження обраної проблеми є надзвичайно важливим для сфери спорту, оскільки воно спрямоване на ефективну реалізацію потенціалу спортсменів після завершення спортивної кар’єри, що забезпечить їм плавний перехід до нового етапу життя, сприяючи особистісному професійному зростанню. Пошук шляхів задіяння досвіду спортсменів з одного боку та з другого надання їм можливість набути нові соціальні ролі, реалізувати себе в інших сферах життя є одним з найважливіших питань, що стоїть перед спортсменами, і потребує наукового обґрунтування. Метою дослідження стало вивчення взаємодії та впливу соціальної і психологічної адаптації екс-спортсменів. У статті використано монографічний метод, системний аналіз і системний підхід, моделювання й узагальнення. За результатами дослідження було визначено, що соціально-психологічна адаптація екс-спортсменів має враховувати взаємодію різних чинників і їхній вплив на процес адаптації. Запропоновано теоретичну модель соціально-психологічної адаптації. Визначено ключові чинники (особистісні характеристики, соціальне оточення, рівень підготовки до завершення кар’єри, фінансове забезпечення, стан здоров’я, культурний контекст), що впливають на адаптацію спортсменів після завершення спортивної кар’єри. Проаналізовано зв’язок між соціальними та психологічними аспектами адаптації. З’ясовано вплив соціальних чинників на психологічне благополуччя і навпаки. На прикладі відомих професійних спортсменів проаналізовано успішні випадки соціально-психологічної адаптації після завершення спортивної кар’єри. Досліджено взаємозв’язок між соціально-психологічною адаптацією та такими сферами життя екс-спортсменів як сімейні стосунки, освіта і громадська діяльність. Розроблено рекомендації з удосконалення соціальної політики щодо ефективної соціально-психологічної адаптації. Отже, дослідження може допомогти екс-спортсменам краще зрозуміти процес адаптації і спланувати своє майбутнє, враховуючи потенційні труднощі та можливості. Результати дослідження мають значну практичну цінність для різних соціальних груп: екс-спортсменів, тренерів, спортивних організацій, розробників соціальної політики.