Структурно-компонентний підхід до фізичного самовдосконалення студентської молоді - Овчарук, Василь Володимирович; Максимчук, Борис Анатолійович; Ганчева, Крістіна Миколаївна; Головченко, Олексій Іванович; Овчар, Інна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню структурно-компонентного підходу у фізичному самовдосконаленні студентської молоді, що розглядається як методологічна основа для розробки освітньо-тренувальних програм. Основна увага приділена визначенню ключових компонентів підходу: мотиваційного, когнітивного, діяльнісного та рефлексивного, а також їх взаємодії в контексті сучасних викликів. У роботі представлено аналіз вітчизняного і зарубіжного досвіду застосування цього підходу, включаючи використання в освітніх програмах університетів, спортивно-масовій роботі та позакласній активності. Автори акцентують увагу на необхідності впровадження інноваційних методик для підвищення рівня фізичної активності серед студентів, використовуючи мотиваційні тренінги та технології. Дослідження демонструє, що структурно-компонентний підхід дозволяє враховувати індивідуальні особливості студентів, забезпечуючи системність та адаптивність навчальних програм. Результати дослідження підтверджують ефективність інтеграції підходу у вищу освіту для формування здорового способу життя, підвищення академічної успішності та розвитку особистісної відповідальності. Запропоновано модель організації фізичного самовдосконалення з урахуванням міжнародного досвіду та специфіки української системи освіти. Висновки роботи спрямовані на вдосконалення педагогічної практики та розробку рекомендацій для освітніх закладів.