Біомеханічні аспекти технічної підготовленості юних баскетболістів - Юзковець, Ірина Олександрівна; Красов , Олександр Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядаються біомеханічні аспекти технічної підготовленості юних баскетболістів. Висвітлено ключові рухові дії у баскетболі, такі як переміщення, кидки, передачі м’яча та захисні дії, з точки зору їхньої біомеханічної оптимізації. Мета: дослідити біомеханічні аспекти технічної підготовленості юних баскетболістів. Методи: теоретичний аналіз даних літературних джерел з теми дослідження. Результати: окреслено важливість правильного балансу, траєкторії рухів і техніки виконання для підвищення спортивних результатів та зниження ризику травм. Розкрито роль тренера у розвитку технічних навичок, а також значення сучасних технологій, таких як датчики руху, віртуальна реальність та відеоаналіз, у вдосконаленні підготовки юних спортсменів. Представлено приклади біомеханічного аналізу кидків і рекомендації щодо запобігання травмам. Особлива увага приділяється розвитку сили, витривалості та координації рухів, а також методам їх оптимізації з використанням біомеханічного підходу. Висновки. Стаття підкреслює значення комплексного підходу до навчання, що враховує сучасні технології та біомеханічні аспекти для формування успішних і здорових спортсменів.