Перевернутий клас у навчанні травматології та ортопедії під час військового стану в Україні - Дудко , Олексій Геннадійович; Глубоченко , Олена Володимирівна; Дудко , Володимир Олексійович; Глубоченко, Володимир Григорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Навчальний підхід з використанням методики оберненого класу вважається одним з найбільш сприятливих для навчання студентів. Під час військового стану в Україні рівень професійної медичної освіти в країні суттєво пригнічений і потребує пошуку засобів, що можуть його покращити. Травматологія та ортопедія є однією з приоритетних навчальних дисциплін у медичній освіті, оскільки кількість травмованих, як серед мирного населення так і військових зростає. Тому постійно проводиться аналіз і впровадження нових підходів до навчання з метою створення оптимальних умов для кожного студента.Метою було оцінити навчальний процес з травматології та ортопедії, проаналізувавши різні види навчальної активності, порівнюючи студентів, що навчалися тільки з компонентами перевернутого класу та в його поєднанні з відвідуванням лекцій за допомогою онлайн доступу. Матеріали і методи. В ході ретроспективного вивчення було вивчено залежність загального балу англомовних студентів з дисципліни «Травматологія та ортопедія» від кількості відвіданих онлайн лекцій. Компоненти оберненого класу були доступні для всіх студентів. Навчальні матеріали – методичні вказівки, відео файли з лекціями, тести для самооцінки були доступні для студентів на сайті дистанційного навчання нашого університету до проведення практичного заняття. Таким чином, навчання студентів відрізнялося тільки відвідуванням онлайн лекцій, і нами було проведено статистичний аналіз з визначенням середнього балу для студентів, що відвідали різну кількість лекцій (M±m) та визначення кореляції за Пірсоном. Оцінка за модуль визначалася в кінці курсу і була в діапазоні від мінімальних 124 балів до 200 балів. Результати та обговорення. Середній бал студентів за модуль склав 151,63±11,75 (n=65). Для студентів, що відвідували всі лекції оцінка за модуль становила 152,82±12,48 балів (n=28). Для студентів, що відвідували 60% та 80% лекцій оцінка складала 146,17±6,22 (n=6) та 151,61±11,66 (n=31) відповідно. Коефіцієнт кореляції за Пірсоном становив r=0,12 (p=0,178), що вказує на слабкий позитивний кореляційний зв’язок. Це свідчить про позитивний ефект від онлайн лекцій у навчальному процесі. Aле з іншого боку, оскільки нулева гіпотеза не може бути відхилена, це вказує, що використання тільки компонентів перевернутого класу може забезпечити високий рівень навчання і дозволяє студентам підготуватися до практичних занять належним чином. Висновки. Застосування компонентів оберненого класу, як частина загальноприйнятого навчального підходу, може покращити навчальний процес медичних студентів і може бути застосована в комплексі згідно затвердженої навчальної робочої програми з травматології та ортопедії. Перспективними є проведення досліджень з залученням більшої кількості студентів та вивчення впливу кожного окремого фактора, як класичної системи навчання так і технології оберненого класу на кінцевий рівень знань студентів з травматології та ортопедії.