Особливості формування професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук - Галицький, Олександр Вадимович; Микитенко, Павло Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Робота присвячена висвітленню особливостей формування професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук в закладі вищої освіти. Здійснено огляд та аналіз наукових джерел з проблем дослідження, а саме: наукові роботи, щодо вивчення основних підходів до формування професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук; роботи, щодо визначення структури та змісту професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук; змістові підходи підготовки фахівців комп’ютерних наук тощо. Розглянуто ключові для дослідження дефініції, а саме: «компетентність» та «професійна компетентність» майбутнього фахівця комп’ютерних наук. Під час аналізу джерел також було розглянуто освітній стандарт спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, де компетентності поділяються на інтегральну, загальну і спеціальну (фахову) компетентності. Сформованість професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук визначає наявність знань основних принципів теорій; розуміння тенденцій розвитку інноваційних технологій, правових та етнічних аспектів в галузі інформаційних технологій; навичок роботи із сучасними технологіями та інструментами, комунікації та роби в команді; здатності до самоорганізації та самоосвіти. Висвітлено особливості формування професійної компетентності фахівців комп’ютерних наук в закладі вищої освіти. Також описано методи, які були використані під час дослідження та висвітлення основних питань дослідження, а саме: метод системного аналізу; порівняння та узагальнення; бібліосемантичний та емпіричні методи. На прикладі навчальної дисципліни «Алгоритми та структури даних», яка є фундаментом для набуття професійних комтепентностей, а також є основою їх професійної підготовки наведено можливості майбутніх фахівців з комп’ютерних наук, які вони можуть використовувати на шляху до оволодіння своєю спеціалізацією, наведено приклад практичного завдання з навчальної дисципліни «Алгоритми та структури даних», де подано умова завдання, його алгоритм виконання, результат, а також програмний код реалізації даного практичного завдання.