Формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх педагогів у контексті сучасних освітніх реформ в Україні - Куявець, Дмитро Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття досліджує теоретичні основи формування здоров'язберігаючої компетентності у майбутніх учителів, підкреслюючи її значущість у контексті сучасних освітніх викликів. Компетентнісно орієнтована освіта визначена як центральна парадигма, що акцентує увагу на інтеграції теоретичних знань та практичних навичок, необхідних для збереження здорового способу життя та формування такого підходу у студентів. Дослідження занурюється в особливості професійної підготовки майбутніх педагогів, наголошуючи на важливості збереження здоров'я як ключового компонента їхнього професійного розвитку. Комплексний аналіз сучасних освітніх реформ в Україні, зокрема принципів і нормативно-правових рамок, що лежать в основі Нової української школи (НУШ), є важливою частиною дискусії. Стаття оцінює відповідність між цими реформами та цілями розвитку здоров'язберігаючих компетенцій, виявляючи прогалини та можливості в існуючій системі. Особлива увага приділяється викликам, які постають у зв'язку з еволюцією освітнього ландшафту, та необхідності впровадження інноваційних підходів до підготовки вчителів, які підтримують всебічний розвиток учнів. На основі теоретичного аналізу пропонуються практичні рекомендації для покращення здоров'язберігаючої компетентності майбутніх учителів. Ці рекомендації спрямовані на узгодження програм підготовки вчителів з принципами НУШ, формування культури здоров'я та надання педагогам інструментів для ефективного впровадження здоров'язберігаючих практик у їхній діяльності. Запропоновані заходи акцентують на необхідності системного підходу, який включає сучасні педагогічні стратегії, міжсекторальну співпрацю та акцент на безперервну освіту. Це дослідження робить внесок у ширшу дискусію щодо освітніх реформ в Україні, надаючи уявлення про важливу роль компетентності вчителя у формуванні здорового, обізнаного та активного молодого покоління.