Успішна презентація як важливий інструмент для популяризації наукових досліджень - Гетьман , Ірина Анатоліївна; Держевецька, Марина Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається роль наукових презентацій як важливого інструменту комунікації, що забезпечує якісне та зрозуміле представлення результатів досліджень. Метою роботи є розробка системного підходу до створення ефективних наукових презентацій, що враховує методологічні принципи, сучасні інформаційно-комунікаційні технології та специфіку сприйняття академічної аудиторії. Дослідження ґрунтується на аналізі сучасної наукової літератури, порівняльному аналізі програмних засобів для створення презентацій, включаючи ті, що підтримують штучний інтелект, а також на емпіричних даних, отриманих у процесі практичного використання цих інструментів. У результаті було визначено ключові етапи створення наукової презентації: планування, розробка структури, наповнення слайдів та репетиція. Також запропоновано рекомендації щодо використання таких програм, як Microsoft PowerPoint, Canva, Prezi, Google Slides та інструментів із підтримкою ШІ, зокрема Tome AI та Gamma App, для створення інтерактивних і візуально привабливих презентацій. Основним результатом роботи є розробка практичного алгоритму створення наукової презентації, що охоплює всі етапи процесу – від планування до репетиції. Зокрема, запропоновано оптимальну структуру презентації, яка поєднує текстові, графічні та інтерактивні елементи для підвищення сприйняття інформації. Акцент зроблено на адаптації презентацій до потреб міждисциплінарної аудиторії та використанні сучасних технологій для автоматизації рутинних завдань. Висновки підкреслюють, що успішна презентація не лише демонструє результати досліджень, але й сприяє інтеграції науковців у глобальну спільноту, популяризації наукових ідей та розвитку нових напрямів досліджень.