Професійна підготовка вчителя нового покоління для об’єднаної Європи ХХІ століття та розвиток навичок майбутнього у молоді в освітньому середовищі - Гриценко , Андрій Петрович; Ткаченко, Наталія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено проблема розвитку освітнього середовища та навичок майбутнього у молоді внаслідок професійної підготовки вчителя нового покоління для об’єднаної Європи ХХІ століття. Мета полягає в аналізі істотних цільових й змістово-технологічних аспектів організації професійного розвитку вчителя нового покоління у відповідному освітньому середовищі з визначенням ролі ІТ-технологій з достатнім рівнем формування навичок майбутнього та одного з основних умов створення даного середовища, як поєднання традиційних форм фахової підготовки у ЗВО з інноваційними з орієнтацією на професійний розвиток. У роботі використано такі методи, як аналіз, синтез, узагальнення. В умовах професійної підготовки вчителя нового покоління для об’єднаної Європи ХХІ століття вміння ефективно використовувати можливості ІТ‑технологій у відповідному освітньому середовищі стають надзвичайно актуальними, коли подання даних із мультимедійних навчальних засобів поряд з традиційними текстами та наочністю змінюють засоби представлення інформації в дидактичному процесі. Завдяки цьому на перший план виходять навички майбутнього коли, як молодь, так і педагоги мають володіти найновішими знаннями, практично спрямованими, зокрема, трансверсальною та кросдисциплінарною компетентностями, інтегративним світоглядом та гуманістичними цінностями для якісної підготовки сучасної європейської молоді. У такому випадку, в умовах професійного розвитку вчителів нового покоління на перший план виходить не стільки задоволення інформаційних потреб і надання інформації в готовій формі, як, перш за все, формування у них навичок майбутнього з метою створення нової інформації. Завдяки цьому, значущою ознакою рівня освітнього середовища стає високий ступінь інформаційної культури, яка передбачає професійну підготовку педагогів завдяки зростанню рівня навичок роботи в команді та ефективної діяльності за можливості гнучкої адаптації до розвитку молоді для об’єднаної Європи ХХІ століття.