Використання інноваційного спортивного обладнання при підготовці учнів з особливими освітніми потребами до спортивно-оздоровчого туризму - Товстоп'ятко, Федір Федорович; Пиптюк, Павло Федорович; Орлов , Анатолій Анатолійович; Шебеда, Анна Романівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто особливості використання інноваційного спортивного обладнання при підготовці учнів з особливими освітніми потребами до спортивно-оздоровчого туризму. Актуальність дослідження зумовлена тим, що використання інноваційного спортивного обладнання може значно розширити можливості для участі дітей з особливими освітніми потребами у спортивно-оздоровчому туризмі, забезпечуючи їх безпеку та комфорт. Також, правильно організований туризм допомагає позбутися відчуття власної неповноцінності та здійснити інтеграцію в суспільство. Тож, метою статті стало дослідження сутності спортивно-оздоровчого туризму для учнів з особливими освітніми потребами та особливостей його організації засобами інноваційного спортивного обладнання. У процесі дослідження застосовано методи аналізу наукової літератури, порівняння, узагальнення та структуризації даних для формування висновків. Як результат дослідження спочатку було визначено історичні аспекти зародження інклюзивного туризму у світі та в Україні зокрема. Надалі було приділено увагу визначенню сутності інклюзивного туризму. Визначено ознаки туристів з особливими потребами, які можуть стати споживачами інклюзивного туризму. Розкрито сутність основних функцій та форм інклюзивного туризму. Акцентовано увагу на тому, що сучасні підходи до підготовки учнів з особливими освітніми потребами в спортивно-оздоровчому туризмі вимагають впровадження інноваційного спортивного обладнання. З'ясовано, що використання таких підходів сприяє розвитку фізичних і соціальних навичок, які є критично важливим для учнів з особливими освітніми потребами. Охарктеризовано основні види інноваційного спортивного обладнання та визначено переваги його використання при підготовці учнів з особливими освітніми потребами до спортивно-оздоровчого туризму. З'ясовано, що кожен з видів спортивно-оздоровчого туризму має свої особливості при підготовці учнів з різними порушеннями., відповідно зроблена характеристика цих особливостей. У висновках зазначено, що використання інноваційного спортивного обладнання є ефективним засобом підготовки учнів з особливими освітніми потребами до спортивно-оздоровчого туризму, а завдяки індивідуалізованому підходу та створенню безпечного середовища, можна досягти значних успіхів у розвитку фізичних та когнітивних можливостей дітей з особливими освітніми потребами, сприяючи їхній соціалізації та покращенню якості життя.