Фізкультурно-спортивні споруди для загальноосвітньої школи з урахуванням вікових та функціональних потреб учнів - Орлов , Анатолій Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто стан фізкультурно-спортивних споруд для загальноосвітніх шкіл України, визначено їх значення для забезпечення фізичного виховання та розвитку учнів. Основну увагу приділено аналізу наявної інфраструктури, проблемам та завданням, пов’язаним із її модернізацією, а також перспективам створення комфортного, безпечного середовища для занять фізичною культурою та спортом. Автор підкреслює важливість спортивних споруд у шкільному середовищі, а також необхідність врахування вікових та функціональних потреб школярів різних вікових груп. Окреслено основні види фізкультурно-спортивних об’єктів та вимоги до їх проєктування та експлуатації. Зроблено акцент на важливості інтеграції шкільних спортивних об’єктів у загальну систему фізкультурної діяльності. Мета даного дослідження полягає у теоретичному аналізі фізкультурно-спортивних споруд в шкільній інфраструктурі з урахуванням вікових та функціональних потреб учнів. В сучасних умовах проблема невідповідності спортивних споруд сучасним вимогам постає нагальною, оскільки це негативно позначається на повноцінному фізичному розвитку дітей та формуванні здорового способу життя. Дослідження включає аналіз науково-методичної літератури, нормативних документів у сфері фізичної культури та спорту, а також досвіду управління фізкультурно-оздоровчими закладами в різних країнах. Використані методи містять аналіз та узагальнення даних, отриманих з програмно-методичних документів, а також передових напрямів в проєктуванні спортивних споруд. Результати дослідження свідчать, що фізкультурно-спортивні споруди відіграють ключову роль у повноцінному фізичному розвитку учнів, забезпечуючи умови для уроків фізичної культури, позакласних занять та активного відпочинку. Наголошується на важливості їхньої модернізації через недостатнє фінансування, невідповідність сучасним вимогам безпеки та потребу в інклюзивності. Висновки. Фізкультурно-спортивні споруди відіграють ключову роль у гармонійному розвитку учнів та сприяють зміцненню їхнього здоров’я. Їх оновлення та вдосконалення повинно стати одним із головних напрямів роботи освітньої системи.