Перспективи удосконалення системи дошкільного фізичного виховання засобами дитячого фітнесу - Пангелова, Наталія Євгенівна; Іващенко, Володимир Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В сучасних умовах воєнного стану в Україні, загострення соціальних проблем, демаграфічної кризи важливого значення набуває повноцінний фізичний розвиток дітей, підвищення рівня адаптаційних можливостей їх організму.Одним із важливих напрямів вирішення цієї проблеми є впровадження нових прогресивних педагогічних технологій у дошкільному фізичному вихованні. Вступ. Фітнес володіє значними адаптаційними та інтерактивними можливостями і має важливе значення для різноманітних сфер життя. Це сприяє його впровадженню у фізичну культуру різних груп населення і, зокрема, у фізкультурну освіту дітей дошкільного віку, але існує необхідність у класифікації сучасних дитячих фітнес-програм. Мета дослідження. Визначити сучасні підходи до класифікації дитячих фітнес-програм, їх характеристики, а також – шляхи їх впрвадження у практику фізичного виховання закладів дошкільної освіти. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проводились в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. У ході дослідження використано такі методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, документальних матеріалів; метод порівняння; метод системного аналізу. Результати дослідження. В основу класифікації дитячих програм покладені такі самі ознаки, що і для програм дорослих. Їх можна класифікувати наступним чином: за цільовою спрямованістю; за віком (для дітей від 1 до 3 років з батьками; для дітей дошкільного віку (молодший, середній, старший); за використанням предметів та устаткування (фітнес-програми без предметів, з предметами (скакалка, м’яч, гантелі, еспандери та ін); за використанням спеціального обладнання (фітболи, степ-платформи та ін.), на спеціальних тренажерах; за функціональним впливом; за місцем проведення і за спрямованістю засобів (ігрові, профілактико-корекційні, гімнастично-атлетичні, танцювальні, з елементами східно-оздоровчих систем і бойових мистецтв, циклічні). Висновки. Основними завданнями дитячого фітнесу є: сприяння гармонійному фізичному і психічному розвитку дитини; підвищення рівня фізичного стану; формування життєво необхідних вмінь навичок, знань про здоровий спосіб життя; розвиток креативних здібностей. Принципами дитячих фітнес-технологій є: принцип контролю та моніторингу фізичного стану; принцип ігрової та емоційної спрямованості; принцип ініціативності й творчості, принцип самореалізації у руховій діяльності.