Фізичне виховання та здоров’я студентської молоді: мотивація до занять оздоровчою атлетичною гімнастикою - Антіпова , Жанна Ігорівна; Барсукова , Тетяна Олександрівна; Кучеренко, Геннадій Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У даній статті проводиться аналіз проблеми погіршення стану здоров'я у студентської молоді, досліджуєтья зв'язок між заняттями фізичною культурою, рівнем здоров'я студентів та їхньою мотивацією до виконання вправ оздоровчої атлетичної гімнастики. Крім того, розглядається вплив мотивації до фізичної активності як одного з найефективніших засобів фізичного розвитку та зміцнення здоров'я. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення викладання дисципліни «Фізична культура» у закладах вищої освіти, зосередившись на підвищенні мотивації та формуванні культури фізичного розвитку особистості. Основною метою роботи є визначення впливу програмних фізичних вправ з «Атлетичної гімнастики» на ефективність освітнього процесу. Дослідження спрямоване на пошук шляхів удосконалення навчального процесу у Національному університеті «Одеська юридична академія». В роботі використано такі методи, як аналіз навчального процесу, огляд літературних джерел, обробка даних анкетування та педагогічні спостереження. Впровадження запропонованої програми на практиці дозволить виявити сильні та слабкі сторони навчального процесу та визначити пріоритетні напрями його подальшого розвитку. Висновки дослідження підтверджують, що використання оздоровчої атлетичної гімнастики у фізичному вихованні сприяло формуванню стійкої мотивації до фізичної активності серед студентів, що позитивно позначилося на їхньому загальному здоров'ї.