Здоров’язбережувальна компетентність педагога як основа компетентнісного підходу в сучасному освітньому процесі - Цуркан, Марія; Лясковська, Анна-Христина; Харовська, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Обгрунтовано, що одним із пріоритетних підходів до навчання в сучасному освітньому процесі є компетентнісний підхід, спрямований на формування та розвиток особистості, яка готова до успішної самореалізації в житті. Підкреслено, що впровадження компетентнісного підходу як у загальній середній, так і у вищій та післядипломній освіті, забезпечує вироблення загальних і спеціальних (фахових / професійних) компетентностей, що так само гарантує високий рівень професійної та суспільної діяльності. З’ясовано роль здоров’язбережувальної компетентності в професійній діяльності педагога, а також в освітньому процесі загалом. Звернено увагу на те, що ключовим організатором і реалізатором освітньої діяльності є педагог, то, очевидно, що рівень його професійної компетентності впливає на процес набуття ключових компетентностей здобувачами освіти. Запропоновано авторське визначення здоров’язбережувальної компетентності й шляхи її розвитку через застосування здоров’язбережувальних технологій. Визначено такі основні складники досліджуваної компетентності педагога, як 1) фізичне здоров’я; 2) психічне / психоемоційне / духовне здоров’я; 3) соціальне здоров’я. Наголошено на єдності та взаємозалежності цих компонентів та зауважено, що вони утворюють цілісну систему, де кожен елемент підтримує інші, забезпечуючи гармонійне функціонування організму й психіки. Підсумовано, що формування та розвиток здоров’язбережувальної компетентності педагога є пріоритетним напрямом сучасного освітнього процесу, адже лише здоровий і компетентний учитель / викладач / андрагог здатен насамперед всебічно подбати про збереження та підтримку здоров’я своїх вихованців, а далі докласти максимум зусиль та фахових умінь щодо оволодіння ними (учнями / студентами / дорослими) системою теоретичних знань і практичних навичок. Педагог, у якого чітко сформована здоров’язбережувальна компетентність, може забезпечити емоційне та психологічне благополуччя здобувачів освіти, що поєднує в собі підтримку їхньої мотивації та розвиток стресостійкості.