Нетрадиційні засоби сучасних фізкультурно-спортивних програм з позицій системного підходу - Омельяненко , Галина Анатоліївна; Тищенко, Валерія Олексіївна; Парій, Світлана Борисівна; Андреєв, Сергій Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В статті розглядається проблема теоретичного обґрунтування місця нетрадиційних засобів в системі фізичного виховання та класифікації нетрадиційні засоби сучасних фізкультурно-спортивних програм з позицій системного підходу. Мета: дослідження соціокультурних основ класифікації нетрадиційних засобів фізичного виховання і спорту з позицій системного підходу. Методи: аналіз, узагальнення та систематизація даних, вивчення науково-методичної літератури, наукових публікацій. Результати. У процесі дослідження було визначено системний підхід як методологічну основу дослідження нетрадиційних засобів фізичного виховання і спорту, розкрито зміст поняття системи як комплексу взаємопов’язаних елементів, що утворюють цілісність та вивчено властивості систем. Вивчено зміст поняття педагогічна система. Проаналізовано фізичне виховання як педагогічну систему, визначено її зв’язок з основними видами соціальної діяльності людини, формуванням особистості, вдосконаленням суспільних відносин. В результаті узагальнення передового національного та світового досвіду виокремлено та схарактеризовано такі форми фізкультурно-спортивних програм, як от: спортивні програми, фітнес-програми, рекреаційні програми; визначено місце й роль нетрадиційні засобів. Досліджено соціокультурні аспекти класифікації нетрадиційних засобів фізкультурно-спортивних програм. Проаналізовано зміст поняття культура як багатогранне поняття, це і діяльність людини, і її вираження, і її результат. Соціокультурна система розглядається як тип соціокультурного утворення, домінуючий в соціокультурній еволюції, які включають основну частину заселених територій і населення світу, характеризуються великими розмірами територій і значущою чисельністю свого населення, мають оригінальні стандарти організації простору, суспільства і держави та мають певні головні риси. Проаналізовано концепцію соціокультурних систем у педагогічній теорії та розглянуто класифікацію нетрадиційних засобів фізкультурно-спортивних програм з позицій теорії соціокультурних систем. Висновки. Досліджено проблему теоретичного обґрунтування місця нетрадиційних засобів в системі фізичного виховання та класифікації нетрадиційних засобів сучасних фізкультурно-спортивних програм з позицій системного підходу та теорії соціокультурних систем.