Міжкультурна професійна підготовка майбутніх вчителів іноземної мови в інформаційному освітньому просторі - Гутиряк , Оксана Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає у характеристиці міжкультурної компетентності, визначення основних напрямів та змісту міжкультурної професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови в інформаційному освітньому просторі ЗВО. Для досягнення поставленої мети було використано такі методи дослідження: аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз, синтез та узагальнення. Результати дослідження свідчать, що міжкультурна компетентність забезпечує готовність майбутнього фахівця до вирішення комунікативних завдань в процесі професійної діяльності за допомогою пошуку, аналізу інформації, необхідної для формування спеціальних умінь та навичок засобами інформаційних та комунікаційних технологій. Інформатизація освітнього процесу забезпечує оптимальне та ефективне сприйняття, засвоєння та використання навчальної інформації в інтерактивному режимі; дозволяє здобувачам освіти освоювати способи діяльності в умовах доступності будь-яких інформаційних ресурсів, створює умови для оптимального застосування науково-педагогічних, лінгводидактичних, навчально-методичних, програмно-технологічних розробок. У висновках зазначено, що міжкультурна професійна підготовка майбутніх вчителів іноземної мови передбачає формування здібностей особистості до вирішення професійних проблем і типових професійних завдань, що виникають в реальних умовах міжкультурної комунікації в усіх сферах життєдіяльності із застосуванням інформаційно-комунікативних технологій лінгвосоціумі відповідно до цінностей і схильностей майбутнього фахівця. Для підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови як носіїв міжкультурної взаємодії необхідно вдосконалювати методики викладання, розширювати використання інформаційно-комунікативних технологій в освітньому процесі ЗВО.