Сучасні підходи до фізичної реабілітації учасників бойових дій - Чудик , Андрій Васильович; Хотінь , Євгеній Григорович; Токовенко, Олександр Леонідович; Силюк, Марта Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Розглянуто сучасні підходи до фізичної реабілітації учасників бойових дій, які постраждали внаслідок отриманих травм, хронічних захворювань або психоемоційних порушень. Особливу увагу приділено кінезіотерапії, фізіотерапевтичним методам, використанню адаптивного спорту та роботизованих систем для відновлення функціональних можливостей. Також висвітлено роль віртуальної реальності, біонічних протезів та сучасних реабілітаційних технологій. Сучасні реабілітаційні технології відіграють ключову роль у забезпеченні життєвих сил та функціональних можливостей учасників бойових дій, які отримали травми або мають фізичні й психоемоційні порушення. Завдяки інноваційним методам, реабілітація стає більш ефективною. Метою статті є аналіз ефективності сучасних мультидисциплінарних підходів до реабілітації учасників бойових дій з метою їхньої максимальної адаптації до мирного життя та відновлення функціональних можливостей. Методи: використано порівняльний аналіз для оцінки ефективності різних реабілітаційних методик, систематизацію даних для узагальнення сучасних підходів до відновлення військових, а також критичне осмислення для визначення ключових викликів та перспектив у цій сфері. За результатами статті доведено, що комплексний підхід, який включає медичну допомогу, кінезіотерапію, когнітивно-поведінкову терапію та соціальну адаптацію, значно покращує фізичний та психоемоційний стан ветеранів. Використання високотехнологічних засобів сприяє пришвидшенню відновлення рухових функцій і підвищенню рівня самостійності пацієнтів. Висновки: фізична реабілітація потребує комплексного підходу, оскільки повинна полягати не тільки в наданні кваліфікованої медичної допомоги, але й сприяти відновленню соціальних зв’язків. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку персоналізованих програм реабілітації, удосконалення методик психологічної підтримки та впровадження новітніх біомедичних технологій для підвищення якості життя військових після травм.