Роль природи у розвитку еколого-валеологічної компетентності дошкільників - Приступа, Яна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається проблема формування еколого-валеологічної компетентності дошкільників як одного з важливих напрямів сучасної освіти. Визначено сутність цього поняття та окреслено його основні компоненти (когнітивний, емоційно-ціннісний та діяльнісний). Обґрунтовано значення природного середовища у процесі виховання екологічної культури та здоров’язбережувальної поведінки у дітей. Проаналізовано сучасні педагогічні підходи та методи використання природи у виховному процесі, зокрема інтегроване навчання, природничі спостереження, дослідницьку діяльність, валеологічні вправи, екологічні ігри. Розглянуто роль державних освітніх стандартів та програм у розвитку екологічно та валеологічносвідомої особистості дошкільника. Окреслено перспективні напрями розвитку еколого-валеологічної освіти, що включають впровадження інноваційних методик, використання інформаційних технологій, розширення екологічної практики у дитячих садках та активну співпрацю освітніх установ із сім’єю. Результати дослідження свідчать, що формування еколого-валеологічної компетентності дошкільників є необхідною умовою виховання особистості, здатної відповідально ставитися до власного здоров’я та навколишнього середовища, що в майбутньому сприятиме збереженню здоров’я нації та покращенню екологічної ситуації.