Реалізація педагогічних умов формування поліпрофесійної мобільності майбутніх менеджерів-економістів у процесі професійної підготовки - Тасиць , Сергій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Проблема професійної мобільності майбутніх фахівців розглядається з різних точок зору, що призводить до появи різноманітних підходів до її вирішення. Створення в Україні системи професійної мобільності та посилення міжнародної конкуренції об'єктивно вимагають перегляду підходів до підготовки майбутніх менеджерів. Ці зміни мають сприяти розвитку їх професійної компетентності та мобільності відповідно до сучасних європейських стандартів. Досвід показує, що низький рівень сформованості різних типів мобільності у майбутніх фахівців, а також брак міждисциплінарних знань у менеджерів економічного профілю роблять негативний вплив на ефективність їх професійної діяльності. Метою статті є висвітлення результатів експериментальної роботи щодо реалізації педагогічних умов формування поліпрофесійної мобільності майбутніх менеджерів-економістів у процесі професійної підготовки. Методи: аналізу наукової літератури, узагальнення, систематизації, порівняння. Результати дослідження представлені поетапним упровадження педагогічних умов у процес профсійної підготоввки майбутніх менеджерів-економістів. Програма експериментальної роботи була спрямована на вирішення ключових завдань у професійній підготовці майбутніх менеджерів-економістів та формування у них поліпрофесійної мобільності, а саме: показати роль поліпрофесійної мобільності як цілісної інтегративної особистісної якості в професійному становленні майбутнього спеціаліста в процесі здобуття кваліфікації менеджера-економіста; розвинути в майбутніх менеджерів-економістів технологічні основи формування поліпрофесійної мобільності як рівня оволодіння оптимальними функціями здійснення професійної діяльності; менеджерів-економістів; забезпечити засвоєння змістового наповнення основних компонентів поліпрофесійної мобільності, зокрема когнітивного, мотиваційного, процесуального; сприяти формуванню міждисциплінарних знань із подальшим використанням у поліпрофесійній діяльності; забезпечити розвиток економічного мислення в структурі професійного мислення як переважне використання прийнятих саме в даній професійній галузі прийомів розв'язання проблемних завдань, способів аналізу проблемних ситуацій. підготувати майбутніх менеджерів-економістів до професійної діяльності в нових соціально-економічних умовах розвитку суспільства – глобалізації та інтеграції. Експериментально-дослідна робота розвивалася за такими напрямами: надати методичну підготовку викладачам закладів вищої освіти, які мали працювати в експериментальній групі щодо формування поліпрофесійної мобільності на основі інноваційних методикам викладання дисциплін на основі практико-орієнтованого та міждисциплінарного підходів з метою підвищення педагогічної майстерності; реалізація дидактичного потенціалу нормативних дисциплін професійної підготовки майбутніх менеджерів-економістів з метою формування поліпрофесійної мобільності; закріплення знань й методів поліпрофесійної діяльності в процесі науково-дослідної діяльності, проєктної роботи та виробничої практики; робота із самоменеджменту та самовдосконалення економічної освіти майбутніх менеджерів-економістів. Висновки. Отже, розв’язання завдань дослідження надало змогу досягти його мети – теоретичному обґрунтування, розробці й експериментальній перевірці педагогічних умов формування поліпрофесійної мобільності майбутніх менеджерів-економістів у процесі професійної підготовки, що забезпечило її позитивну динаміку, а отже, сприяло ефективності фахової підготовки майбутніх менеджерів-економістів. Адже, необхідність пошуку оптимальних шляхів і умов для формування професійної мобільності майбутніх менеджерів-економістів висуває цю проблему в число найбільш значущих на сучасному етапі. В умовах динамічних соціокультурних трансформацій сучасний професіонал повинен володіти не тільки традиційними навичками, але і якостями, які забезпечують успішну адаптацію до змінних вимог. До ключових з таких якостей відноситься мобільність, яка визначається як здатність передбачати зміни і гнучко адаптуватися як у професійній сфері, так і в соціальній практиці.