Cистема розвитку цифрової компетентності викладачів професійно-теоретичної підготовки закладів професійної освіти в міжкурсовий період - Гуменний, Олександр Дмитович; Федоренко, Олена Iванiвна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є дослідження та розробка системи розвитку цифрової компетентності викладачів професійно-теоретичної підготовки закладів професійної освіти у міжкурсовий період. У сучасних умовах цифрова трансформація освіти потребує впровадження інноваційних підходів до підвищення кваліфікації викладачів, що забезпечує ефективну адаптацію до змінних вимог ринку праці та освітніх стандартів. У статті розглянуто основні концептуальні підходи до розвитку цифрової компетентності, включаючи технології електронного навчання. Методи дослідження включали: аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз міжнародних практик, експертне опитування та моделювання освітніх траєкторій. Використано системний підхід до визначення чинників, що впливають на ефективність розвитку цифрових навичок викладачів. Особливу увагу приділено інтеграції цифрових інструментів у навчальний процес, оцінці рівня цифрової компетентності та розробці рекомендацій щодо їх удосконалення. Результати дослідження показали, що ключовими елементами ефективної системи розвитку цифрової компетентності є персоналізовані освітні траєкторії, регулярне підвищення кваліфікації за допомогою цифрових платформ, методика менторства та зворотного зв’язку, а також створення професійних навчальних спільнот. Запропонована система передбачає поєднання формального та неформального навчання, що сприяє розвитку адаптивності викладачів до технологічних змін і забезпечує їхню професійну мобільність. Висновки дослідження підтверджують необхідність комплексного підходу до розвитку цифрової компетентності викладачів професійно-теоретичної підготовки у міжкурсовий період. Визначено, що ефективна стратегія цифрової трансформації професійної освіти має базуватися на поєднанні цифрових технологій, індивідуальних навчальних маршрутів та механізмів безперервного вдосконалення. Результати дослідження можуть бути використані для розробки освітніх програм та впровадження цифрових рішень у систему професійної освіти.