Вертикальна стійкість як індикатор соматичного здоров’я молодших школярів з депривацією сенсорних систем - Альошина, Алла Іванівна; Бичук, Ігор Олександрович; Іваніцький, Роман Богданович; Дем’янчук, Олена Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Проблема вертикальної стійкості тіла є надзвичайно важливою для розуміння соматичного здоров’я молодших школярів з депривацією сенсорних систем, оскільки вертикальна стійкість тіла відображає здатність організму підтримувати рівновагу в умовах різних зовнішніх впливів, що є критичним для загального фізичного розвитку та здоров’я дітей. Мета – вивчити особливості формуваня вертикальної стійкості у дітей з порушенням слуху та шляхи її вдосконалення у процесі адаптивного фізичного виховання. Mетоди дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної та спеціальної літератури, порівняння, систематизація. Результати досліджень. Досліджено формування вертикальної стійкості тіла, факторну структуру фізичного розвитку, статичної рівноваги та біогеометричного стану постави, показники здатності до збереження рівноваги тіла, реакції, орієнтування в просторі, ритму, управління просторовими й силовими параметрами рухів молодших школярів з депривацією слуху. Виявлено, що діти з порушеннями слуху мають значні труднощі у формуванні рухових функцій, мають нижчий рівень координації, спритності, статичної рівноваги а також швидкісно-силових здібностей, порівняно з їхніми здоровими однолітками. Дослідження амплітудно-частотних характеристик показало, що у дітей з порушеннями слуху спостерігається більша амплітуда коливань тіла, що свідчить про нестабільність вертикальної стійкості. Висновки. Вивчення та аналіз наукових робіт щодо формування вертикальної стійкості та шляхів її розвитку й вдосконалення у школярів з депривацією слуху засвідчило про необхідність застосування сучасних методів діагностики складових цього показника. Також доцільно вносити зміни до існуючих технологій вдосконалення вертикальної стійкості дітей з депривацією сенсорних систем з урахуванням традицій Нової української школи. Зокрема використання засобів штучного керованого середовища у процесі адаптивного фізичного виховання окресленої категорії школярів сприятиме вдосконаленню вертикальної стійкостіі їх тіла й корекції рухової сфери в цілому.