Інтеграція моделі TPACK у медичну освіту як шлях до формування цифрової компетентності майбутніх лікарів - Матвієнко , Микола Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено питання інтеграції моделі TPACK (технологічні, педагогічні та змістовні знання) у процес формування цифрової компетентності майбутніх лікарів у контексті медичної освіти. Основна увага зосереджена на аналізі інноваційних підходів в організації навчального процесу, спрямованого на підготовку майбутніх лікарів до викликів цифрової трансформації у сфері охорони здоров’я. Розглянуто роль сучасних цифрових інструментів, таких як симулятори, системи віртуальної реальності, інтерактивні платформи та медичні інформаційні системи, у підвищенні якості навчання та розвитку професійних навичок. Обґрунтовано актуальність використання інтерактивних методик, таких як проблемно-орієнтоване навчання (PBL), у підготовці майбутніх лікарів. Визначено, що застосування PBL у поєднанні з моделлю TPACK дозволяє студентам ефективно інтегрувати знання з різних дисциплін, розвивати критичне мислення та здатність до вирішення складних клінічних завдань. Описано ключові переваги такого підходу, зокрема стимулювання мотивації до навчання, формування міждисциплінарних компетентностей та вміння працювати в команді. Проаналізовано основні виклики, пов’язані з інтеграцією TPACK у медичну освіту, такі як необхідність навчання викладачів, високі фінансові витрати на обладнання та програмне забезпечення, а також адаптація студентів до використання цифрових технологій у навчанні. Запропоновано стратегії подолання цих викликів, зокрема створення доступних навчальних матеріалів та стимулювання використання відкритих освітніх ресурсів. Особлива увага приділена впливу інтеграції TPACK на ефективність навчального процесу. Визначено, що впровадження моделі сприяє покращенню розуміння студентами медичного контенту, підвищенню якості підготовки до реальної клінічної практики, а також формуванню навичок використання сучасних технологій. У статті наведено практичні рекомендації щодо впровадження TPACK у навчальні програми медичних вишів з урахуванням специфіки професійної підготовки майбутніх лікарів. Зроблено висновок, що TPACK є універсальною моделлю, яка відкриває нові можливості для оптимізації підготовки майбутніх лікарів. Вона створює умови для персоналізованого, інтерактивного та ефективного навчання, що відповідає потребам сучасної медицини.