Підвищення рівня цифрової грамотності здобувачів освіти на прикладі створення прототип-моделі робота дослідника - Герасимов, Віталій; Серденко , Таісія; Панченко , Оксана (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасні цифрові технології вимагають цифрової грамотності серед її користувачів, що передбачає, зокрема, впровадження основ вивчення цифрової техніки та робототехніки на кожному рівні освіти. Труднощі сучасної освіти не дозволяють широко впроваджувати та опановувати матеріалом, пов’язаним з вивченням основ цифрової грамотності та робототехніки на всіх етапах освіти. Робототехніка, як прикладна наука, спирається на такі дисципліни, як фізика(механіка), інформаційні технології (програмування) та електроніка. Відповідно, в школі робототехніка може інтегруватися з такими предметами як математика, фізика, інформатика. Авторами акцентована увага на популярних і доступних засобах активізації навчального процесу в даній сфері, пов’язаного з конструюванням робота-дослідника. Розглянуто та наведено матеріал, пов'язаний з залученням навчально-конструкторських платформ розрахованих для здобувачів освіти з різним ступенем підготовки. Концепт-ідеєю являється розробка робота для дослідження планети Марсу. Такий підхід дозволяє привернути увагу молоді у зв’язку з реальними успіхами програми дослідження планети досягнутими інженерами та науковцями за відносно незначний період часу. Також авторами розглянуті способи опанування основам робототехніки через залучення до навчального процесу програмних симуляторів. Цей підхід є прийнятним для здобувачів вищої освіти, де за освітньою програмою здійснюється підготовка фахівців в області загальної інженерії. Акцент зроблено на модульній системі розробки, що складається з блоків, кожен з яких має свої параметри та функціональне призначення, що унаочнює та спрощує процес створення віртуального робота. Прикладом такої реалізацію процесу проектування продемонстровано інструментом Simulink в середовищі MATLAB. Даний інструмент інтегрується та доповнюється іншими складовими MATLABу, що надає можливість з опановування та проектування більш складних систем симуляції. Впровадження таких підходів в системі освіти є необхідною та важливою складовою при підготовці фахівців майбутнього в області цифрових технологій та робототехніки.