Ефективність впровадження засобів гімнастики в тренувальний процес у силових видах спорту - Петренко , Наталія Володимирівна; Стасюк , Роман Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У дослідженні розглядається питання ефективності впровадження гімнастичних засобів у тренувальний процес спортсменів силових видів спорту з метою покращення фізичної підготовки та підтримки спортивної результативності. Використання гімнастичних вправ забезпечує розвиток рухливості, координації, гнучкості та загальної витривалості, що позитивно впливає на виконання спеціалізованих силових навантажень. Мета ‑ на основі контент-аналізу наукових досліджень та практичного досвіду розкрити оптимальні підходи до інтеграції гімнастичних вправ, їх дозування та поєднання з основними силовими навантаженнями для максимізації адаптаційного ефекту та підвищення спортивної продуктивності. Методи. У дослідженні використовувався метод контент-аналізу наукових праць. Результати. Запропонований план тренувального мікроциклу з акцентом на гімнастичні вправи та відновлення надасть позитивний вплив на фізичну підготовленість спортсменів, сприяючи гармонійному розвитку основних рухових здібностей, важливих для силових видів спорту. Вдосконалення координації дозволить спортсменам точніше контролювати рухи, що сприяє оптимізації техніки виконання основних вправ та підвищенню ефективності тренувального процесу. Підвищення загальної витривалості, внаслідок впровадження гімнастичних елементів, забезпечує здатність спортсменів витримувати більш тривалі й інтенсивні навантаження, зберігаючи продуктивність протягом усього тренувального мікроциклу. Гімнастичні вправи, зокрема динамічний та статичний стретчинг, сприятимуть розслабленню м'язів та зменшенню м’язового напруження після силових тренувань, що позитивно позначилося на швидкості відновлення. Завдяки цьому, спортсмени можуть демонструвати менший рівень втоми та кращу готовність до наступних тренувальних сесій, що дозволить підвищити інтенсивність тренувального процесу без ризику перевантаження. Інтеграція гімнастичних вправ у тренувальний процес забезпечить як короткотривалі, так і довготривалі переваги: з одного боку, покращуючи відновлення між тренуваннями, а з іншого ‑ сприяючи поступовому підвищенню загальної фізичної підготовки спортсменів, що є важливим аспектом у досягненні стабільних спортивних результатів у силових дисциплінах. Висновки. Розроблений план тренувального мікроциклу дозволяє забезпечити комплексний підхід до підготовки, поєднуючи силові та відновлювальні навантаження, що підвищує спортивну результативність і знижує ризик травм.