Роль змішаної форми навчання та інтерактивних технологій у формуванні термінологічної компетентності студентів спеціальності 227 «Терапія та реабілітація» - Ніколаєнко, Оксана Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є визначити роль змішаного навчання з використанням інтерактивних технологій у формуванні термінологічної компетентності при вивченні дисципліни «Латинська мова та медична термінологія» студентами спеціальності 227 «Терапія та реабілітація». Для досягнення поставленої мети були використані наступні методи: аналіз наукових джерел, синтез, порівняння та узагальнення (при визначенні домінуючих методів та форм навчання, їх ефективності). Результати дослідження показали, що оптимальною для здобувачів освіти вищих медичних закладів є ротаційна модель навчання, при якій студенти навчаються в аудиторії відповідно до календарно-тематичного плану та робочої програми з дисципліни, з елементами особистісно-орієнтованого навчання, при якому для покращення засвоєння матеріалу, напрацювання практичних вмінь, виконують різноманітні завдання на платформі дистанційного навчання Likar, працюють із завданнями для самостійної роботи у Робочому зошиті, вивчають лексичний матеріал на платформі Quizlet. Ротація відбувається для тих студентів, які тимчасово перебувають за кордоном і долучитися до роботи онлайн у синхронному чи асинхронному режимах. Особливе значення при змішаній формі відіграють інтерактивні технології. До основних методів інтерактивного навчання, які доцільно застосовувати для формування термінологічної компетентності, було віднесено ігровий метод, кейс-метод, метод зворотного зв’язку, метод проектів та метод практичного навчання та навчання у співробітництві. Адже саме ці методи найкраще сприяють індивідуалізація навчання, активізація пізнавальної діяльності студентів, спрощення процесу засвоєння навчального матеріалу. У висновках вказано, що змішана форма навчання з використанням різноманітних інтерактивних технологій є необхідністю, зважаючи на події останніх років. Таке навчання дозволяє врахувати індивідуальні особливості сприйняття кожного студента та є доступним за будь-яких умов, підвищує комфортність роботи загалом, урізноманітнює навчальний процес, мотивує до досягнення навчальних цілей.