Ефективність дистанційної освіти в підвищенні якості навчання здобувачів вищої освіти в Україні - Горшкова, Галина Володимирівна; Алексєєва, Оксана Радиславівна; Павленко, Ірина Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У сучасних умовах дистанційна освіта стає невіддільною частиною сучасної системи вищої освіти завдяки поширенню цифрових ресурсів та інтеграції інноваційних технологій. Метоюстатті є дослідження ефективності дистанційної освіти в підвищенні якості навчання здобувачів вищої освіти в Україні. Методи. У процесі дослідження застосовано метод критичного аналізу наукової літератури для оцінювання наявних підходів до досліджуваної проблеми. Метод наукового абстрагування сприяв формулюванню висновків та узагальненню отриманих результатів. Результати дослідження доводять, що впровадження дистанційної освіти сприяє значному розширенню доступності освітніх ресурсів та покращенню академічних показників здобувачів вищої освіти. Використання інтерактивних платформ і засобів комунікації має позитивний вплив на розвиток аналітичних здібностей та навичок роботи в команді. Інтеграція технологій штучного інтелекту, таких як ChatGPT, сприяє автоматизації рутинних завдань та наданню індивідуалізованого зворотного зв’язку, що підвищує ефективність навчання. Також з’ясовано, що застосування віртуальної реальності сприяє розвитку практичних навичок та персоналізованого навчання. Проте аналіз показав, що існують суттєві проблеми, пов’язані з недостатнім технічним забезпеченням, низьким рівнем цифрової грамотності викладачів і здобувачів освіти, відсутністю стандартизованих методик організації дистанційного навчання та соціально-психологічними перешкодами. Висновки.Дистанційна освіта має значний потенціал для підвищення якості навчання здобувачів вищої освіти в Україні, сприяючи розвитку їхнього критичного мислення, самостійності та професійних компетенцій. Інтеграція інноваційних технологій, а також використання сучасних платформ (Microsoft Teams, Moodle) позитивно впливає на академічну успішність та мотивацію здобувачів, однак для досягнення цих результатів необхідно подолати низку технічних, організаційних і соціально-психологічних проблем.