Методичні підходи до викладання іноземних мов для спеціальних цілей у цифровому середовищі - Тарасова, Віталіна Василівна; Глушковецька, Наталія Анатоліївна; Вереітіна, Ірина Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
З огляду на глобалізацію, технологічний прогрес і трансформаційні процеси в українській освіті, розвиток мовної компетенції є однією з пріоритетних цілей навчання. У статті досліджено сучасні методи викладання іноземних мов для спеціальних цілей, зокрема комунікативний підхід. Адаптація цього підходу до сучасних умов сприяє формуванню інклюзивного та динамічного середовища для опанування мови в глобалізованому контексті. Мета роботи – схарактеризувати методичні підходи до викладання іноземних мов для спеціальних цілей у цифровому середовищі. У дослідженні застосовано методи аналізу та синтезу з імплементацією огляду літератури. Результати продемонстрували, що вивчення іноземної мови для спеціальних цілей сприяє розвитку загальних компетенцій, проте нерідко залишає комунікаційні навички поза увагою. Комунікативна діяльність передбачає реалізацію мовної комунікаційної компетенції в певній галузі, що охоплює як рецепцію, так і продукування повідомлень відповідно до дидактичних завдань. Комунікативна компетенція виходить за межі простого володіння літературною мовою та постає як комплекс навичок, у якому лінгвістичні та соціокультурні знання відіграють важливу роль. Виявлено, що викладання іноземних мов для спеціальних цілей вимагає не лише засвоєння вербального матеріалу, а й розвитку пара- та невербальної комунікації, опанування принципів контекстного розміщення, взаємовпливу, мовного етикету та ритуалізації спілкування. У роботі виокремлено чотири основні виміри формування комунікативної компетенції здобувачів, які вивчають іноземну мову для спеціальних цілей: граматичний, соціолінгвістичний, дискурсивний і стратегічний. У висновках зазначено, що хоча комунікативний підхід не є новою методологією, його основні характеристики – розвиток навичок спілкування, орієнтація на здобувача, використання автентичних матеріалів, підвищення мотивації – забезпечують його актуальність. Поєднання комунікативного підходу з інноваційними технологіями сьогодні є ефективним і відповідає сучасним стандартам викладання іноземних мов для спеціальних цілей.