Використання технології кооперативного навчання у формуванні навичок командної взаємодії майбутніх педагогів - Бойченко, Валентина Василівна; Гагарін, Микола Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається проблема використання технології кооперативного навчання для підвищення ефективності формування навичок командної взаємодії майбутніх педагогів. Мета статті полягала в обґрунтуванні ефективності кооперативного навчання для формування навичок командної взаємодії як складника професійної компетентності майбутніх педагогів. Реалізовуючи мету, яка передбачала виконання таких завдань: розкрити сутність технології кооперативного навчання; обґрунтувати особливості використання методів кооперативного навчання в умовах закладу вищої педагогічної освіти; схарактеризувати основні аспекти формування навичок командної взаємодії майбутніх педагогів засобами кооперативного навчання. У дослідженні було використано методи аналізу використаних джерел їх синтезу та узагальнення, застосовувалися також методи спостереження, бесіди, опитування, здійснювався аналіз даних. Результати та висновки. Отже, можемо зробити висновки, що проблема використання технології кооперативного навчання у формуванні навичок командної взаємодії майбутніх педагогів є важливою і актуальною для поточного стану освітньої галузі. У результаті аналізу сучасних досліджень з’ясовано, що означена проблема перебуває у фокусі уваги як вітчизняних, так і зарубіжних вчених педагогів, психологів, педагогів-практиків. Також, розкрито сутність «командної взаємодії» як «взаємної дії» команди, яка передбачає взаємодопомогу, взаємне доповнення, взаємну відповідальність, взаємоповагу, толерантність тощо. Описано специфіку її формування засобами технології кооперативного навчання в освітньому середовищі. Визначено високий рівень ефективності використання технології як методу у підготовці майбутніх педагогів, що підтвердили 83% опитаних. Обґрунтовано особливості використання технології кооперативного навчання та схарактеризовано основні аспекти формування навичок командної взаємодії майбутніх педагогів в умовах закладу вищої педагогічної освіти.