Музика під час дистанційного навчання на урока з фізичної культури - Шуба, Людмила Вікторівна; Омок, Ганна Анатоліївна; Шуба, Вікторія Вікторівна; Шуба, Віктор Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Удосконалення процесу фізичного виховання з метою досягнення конкретних цілей потребує наукового обґрунтування ефективних форм, засобів та методів організації фізкультурно-оздоровчих занять. Музичний супровід є важливим елементом мотивації під час занять з фізичної культури, особливо в умовах дистанційного навчання. Динамічна музика з швидким ритмом сприяє підвищенню енергійності і допомагає підтримувати високу інтенсивність протягом занять і зменшуючи відчуття втоми. Синхронізація рухів із ритмом музики (так звана «ритмічна інтеграція») може покращити рухову координацію та економічність зусиль. Музика не лише сприяє підняттю настрою, але й відволікає від фізичної втоми, підвищуючи стійкість до стресу і дозволяючи легше переносити напруження. Мета статті – представити розроблену методику використання музичного супроводу для підвищення мотивації та інтересу до занять з фізичної культури учнів 10-х класів під час дистанційного навчання. Одним із ключових аспектів впливу музики є її здатність стимулювати мотивацію досягнення. Методи. Відповідно до теорії мотивації успішності Елерса, прагнення досягти успіху або уникнути невдачі визначає поведінку людини. Результати. Дослідження вказують, що правильно підібрана музика не лише покращує настрій, а й позитивно впливає на навчальні результати, оскільки створює комфортне середовище та допомагає долати втому. Учні з високою мотивацією до успіху демонструють більшу ініціативність, наполегливість та готовність долати труднощі. Водночас ті, хто орієнтований на уникнення невдач, можуть проявляти тривожність або уникати ситуацій, що здаються ризикованими. Надмірне прагнення до успіху також може мати негативний ефект, оскільки призводить до підвищеної самокритичності, страху помилок та зниження готовності до ризику. Висновки. Використання музики під час фізичних занять — це потужний інструмент, який, при правильному застосуванні, може значно підвищити якість тренування, мотивацію та психологічний комфорт. Проте важливо ретельно підбирати музичний супровід, враховуючи потреби групи, інтенсивність вправ та бажаний психологічний ефект, що і було використано під час впровадження нашої методики.