Використання генеративного штучного інтелекту для розробки навчальних матеріалів у цифровому освітньому середовищі - Папач, Ольга Іванівна; Мельнійчук, Владислав Васильович; Антонова, Вікторія Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження присвячене аналізу перспектив використання генеративного штучного інтелекту для розробки навчальних матеріалів у цифровому освітньому середовищі. У статті розглянуто потенціал генеративного штучного інтелекту для автоматизації процесу створення освітнього контенту, персоналізації навчання та покращення адаптивності матеріалів. Особливу увагу приділено викликам, пов’язаним із забезпеченням якості згенерованого контенту, дотриманням етичних норм та необхідністю розвитку цифрової компетентності учасників освітнього процесу. Мета дослідження полягає у визначенні можливостей використання генеративного штучного інтелекту для створення освітнього контенту, а також у розробці рекомендацій щодо його ефективного впровадження. У роботі застосованометоди аналізу наукової літератури, що висвітлює використання генеративного штучного інтелекту в освіті, порівняльного аналізу позитивних і негативних аспектів інтеграції штучного інтелекту в освітній процес, а також систематизації сучасних підходів. Результати дослідження сприяють визначенню основних переваг використання генеративного штучного інтелекту, зокрема зниженню часових і фінансових витрат, адаптивності контенту до індивідуальних потреб здобувачів освіти, інтерактивності освітнього середовища та персоналізованих підходів до навчання. Водночас виокремлено основні виклики: проблеми вірогідності та якості контенту, ризики академічної недоброчесності та необхідність у нормативному регулюванні. Висновки. Інтеграція генеративного штучного інтелекту в освітній процес потребує ретельного підходу, у тому числі стандартизації критеріїв якості контенту, розвитку цифрової грамотності викладачів і здобувачів вищої освіти, а також дотримання етичних норм і принципів академічної відповідальності. Генеративний штучний інтелект – це інноваційний інструмент, що може значно підвищити ефективність створення та використання навчальних матеріалів. Розроблені рекомендації можуть слугувати основою для подальшого дослідження й оптимізації використання генеративного штучного інтелекту в цифровому освітньому середовищі.