Теоретичні основи формування технологічної культури у процесі підготовки викладача професійної освіти(цифрові технології) - Шевчук, Лариса Дмитрівна; Зима, Володимир Вячеславович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних основ формування технологічної культури у процесі підготовки викладачів професійної освіти з акцентом на використання цифрових технологій. У роботі визначено сутність поняття "технологічна культура", її компоненти та роль у сучасній педагогічній діяльності. Зокрема, підкреслено, що технологічна культура охоплює знання, навички, цінності, етичні принципи та здатність ефективно застосовувати цифрові технології у професійній діяльності. Проаналізовано наукові підходи до формування технологічної культури, такі як компетентнісний, соціокультурний та педагогічний. Визначено принципи, які лежать в основі цього процесу, а також їх зв’язок із професійною компетентністю викладача. Особливу увагу приділено розгляду цифрових технологій як інструменту, що сприяє підвищенню рівня технологічної культури. Описано основні інструменти цифровізації, серед яких інтернет-ресурси, платформи дистанційного навчання, мультимедійні програми та програмне забезпечення для моделювання освітніх процесів. У статті висвітлено особливості формування технологічної культури майбутніх викладачів професійної освіти. Розглянуто методи та форми підготовки, зокрема лекції, практичні заняття, тренінги, проєктну діяльність, які включають активне застосування цифрових технологій. Підкреслено значення саморозвитку та самоосвіти викладачів у контексті технологічної культури. Автори також аналізують виклики, які виникають у процесі впровадження цифрових технологій в освітній простір, серед яких технічні, методичні та організаційні проблеми. Визначено перспективи розвитку технологічної культури викладачів у контексті цифрової трансформації освіти, наголошуючи на необхідності системного підходу до цього процесу. Результати дослідження мають теоретичну та практичну цінність, сприяючи розвитку сучасної професійної освіти, підвищенню якості педагогічної діяльності та підготовки викладачів, здатних до ефективного впровадження цифрових інновацій у навчальний процес.