Використання штучного інтелекту в художній освіті: нові можливості - Левченко, Микола Григорович; Терешенко , Наталя Віталіївна; Кузякіна, Діана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Інтеграція штучного інтелекту (ШІ) в художню освіту відкриває нові можливості для розвитку творчих здібностей здобувачів вищої освіти і вдосконалення навчальних процесів. Однак, цей процес також супроводжується низкою викликів, зокрема технічними, педагогічними й етичними проблемами. Мета дослідження полягає в аналізі можливостей інтеграції ШІ в художні дисципліни, визначенні основних педагогічних стратегій, які підтримують творчий процес, а також розробці практичних рекомендацій щодо покращення навчального процесу за допомогою новітніх технологій. Це дозволить підвищити ефективність навчання та зберегти творчий підхід здобувачів вищої освіти, стимулюючи їхню самостійність. Методи дослідження включають контент-аналіз наукової літератури, порівняння різних підходів до застосування ШІ в навчальному процесі, а також емпіричні методи для оцінки результатів інтеграції технологій у художні навчальні програми. Досліджуються конкретні приклади використання ШІ в художній освіті для автоматизації технічних завдань, персоналізації навчання та розвитку професійних компетенцій здобувачів вищої освіти. Результати дослідження показали, що інтеграція ШІ в художню освіту має великий потенціал для підвищення ефективності навчання та розвитку творчих здібностей, але водночас виникають проблеми, пов’язані з технічними перешкодами, підготовкою викладачів та етичними аспектами. Автоматизація технічних завдань дозволяє зосередитись на більш складних творчих процесах, однак це може призвести до зниження самостійності у творчості. Встановлено, що найефективніше ШІ може бути використано в поєднанні з традиційними методами навчання, що допоможе зберегти баланс між інноваціями та класичними підходами до мистецтва. Висновки. Для успішної інтеграції ШІ в художню освіту необхідно створювати спеціалізовані програми підготовки викладачів, забезпечити рівний доступ до технологій і розробляти нові навчальні підходи, які поєднують традиційні мистецькі методи з сучасними технологіями. ШІ має бути використано як інструмент для підвищення творчих здібностей здобувачів вищої освіти, зберігаючи при цьому їхню інтелектуальну й емоційну самостійність.