Університетська наука: метод Case study при виконанні експериментальних робіт з дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» - Ніженковська, Ірина Володимирівна; Вельчинська, Олена Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статі – висвітлення актуальності впровадження методу Case study та осучаснення навчально-методичного комплексу з дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» для ефективного виконання експериментальних робіт здобувачами вищої освіти у закладах вищої освіти України відповідно до освітньої програми (ОП) «Фармація» другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності Т8 «Фармація». Важливим завданням є акцентування уваги щодо імплементації методу Case study у планування та виконання наукових експериментальних досліджень з хроматографічного дослідження субстанцій лікарських речовин, які потребують особливих підходів до аналізу якості з урахуванням присутності у їх складі супровідних речовин та неприпустимих домішок. Вивчення хімічних дисциплін в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відкриває перед студентами можливість ознайомлення із передовими науковими відкриттями, перспективу участі у виконанні експериментальних досліджень в лабораторіях контролю якості лікарських засобів, де майбутні магістри фармації виконують науково-дослідницькі роботи. Актуальним залишається впровадження моделі навчання Case study у виконання студентами експериментальних робіт з використанням високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), що надає можливість напрацювання комплексних підходів у викладанні особливостей аналізу певних класів лікарських засобів. Методи: Case study, аналітичний, хроматографічний (ВЕРХ), систематичний і логічний. Результати. Основними етапами навчально-наукової експериментальної роботи за вимогами Case study є визначення мети дослідження, мотивація необхідності виконання дослідження, мотивований вибір зразків для дослідження (цілеспрямований, випадковий, важливий для дослідження), консультація з науковим керівником та експертами, складання плану дослідження з встановленням deadline, визначення 5-6 ключових сильних та слабких сторін дослідження (SWOT-аналіз) для передбачення потенційних загроз для експерименту, окреслення альтернативних рішень, заміна нераціональних підходів для досягнення мети дослідження. В хроматографічному аналізі важливу роль відіграє велика кількість об’єктів та їх досліджень для високого очікуваного приросту інформації та результатів. Запропоновано дизайн одно- та багаторазових досліджень і дизайн виявлення «аномалій» шляхом проведення паралельних та послідовних досліджень із порівнянням результатів альтернативного фармакопейному методу (рідинна хроматографія, РХ) з результатами високотехнологічного методу ВЕРХ для вивчення випробовуваної субстанції натрію метамізолу. Апробовано на практиці метод ВЕРХ з вищою ідентифікаційною здатностю у порівнянні з методом РХ. Висновки. За допомогою методу Case study побудовано алгоритм виконання хроматографічних досліджень методом ВЕРХ випробовуваних зразків субстанції натрію метамізолу з використанням дизайну одно- та багаторазових досліджень та виявлення «аномалій» при проведенні паралельних/послідовних досліджень. Високий очікуваний приріст інформації та результатів був забезпечений вибором великої кількості об’єктів – зразків субстанції натрію метамізолу (від 5 зразків із різних партій і при 5-ти заколах, всього 25 результатів). Адаптовано умови хроматографування та методики дослідження методом ВЕРХ для оцінки чистоти, ідентифікації і кількісного визначення активного фармацевтичного інгредієнту (АФІ) натрію метамізолу та супровідних речовин. Виявлено, що випробовувані зразки субстанції натрію метамізолу містять натрію формальдегід сульфоксилат дигідрату (ронгаліт) – токсичну неприпустиму домішку та «аномалію», яка є об’єктом подальших хіміко-токсикологічних досліджень.