Міждисциплінарна освіта для сталого управління ресурсами у вищій освіті - Пащенко, Олександр Анатолійович; Коровяка , Євгеній Анатолійович; Мамайкін, Олександр Рюрикович; Расцвєтаєв , Валерій Олександрович; Лапко , Віктор Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стійке управління ресурсами, включаючи воду, енергію та корисні копалини, потребує комплексних рішень, що виходять за рамки традиційної, ізольованої освіти, яка не вирішує взаємопов’язані проблеми, такі як дефіцит та зміна клімату. У цій статті пропонується міждисциплінарна освіта у вищій освіті для подолання цього розриву, використовуючи структуру взаємозв’язку ресурсів для навчання взаємозалежності. Основні принципи – системне мислення, міждисциплінарне співробітництво, етика стійкості та практичне застосування – лежать в основі інноваційних стратегій, таких як інтегровані випускні проекти, симуляції віртуальної реальності, мікрооблікові дані, громадські лабораторії та хакатони зі стійкості. Реалізація включає перепроектування навчальної програми, навчання викладачів та інституційну підтримку, посилену системою цифрових значків для компетенцій. Переваги включають працевлаштованих випускників, стійкі інновації (наприклад, циклічні моделі) та більш міцні зв’язки у співтоваристві, хоча проблеми, такі як опір викладачів та витрати, зберігаються. Пропонується глобальна мережа освіти в галузі стійкості для спільного використання ресурсів, що знижує бар’єри. Сприяючи лідерству, що формує глобальну політику, цей підхід перевизначає освіту як каталізатор стійкості.