Змішане навчання у підготовці хірургів в Тернопільському національному медичному університеті як відповідь на виклики сучасної освіти - Боднар, Петро Ярославович; Беденюк, Анатолій Дмитрович; Боднар, Тетяна Вікторівна; Грабчак, Сергій Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є аналіз специфіки та викликів, що виникають під час впровадження змішаного навчання в підготовці хірургів на базі Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України (далі – ТНМУ). Методологія дослідження представлена аналізом та синтезом сучасних наукових публікацій щодо змішаного навчання в освіті хірургів. У статті висвітлено досвід використання змішаного навчання для проведення практичних онлайн-занять й оцінено ефективність інтерактивних інноваційних технологій у формуванні професійних та комунікативних компетентностей у майбутніх хірургів у ТНМУ. Підкреслено, що всучасних умовах удосконалення підготовки фахівців вищої медичної освіти стає ключовим завданням для забезпечення якісного надання послуг у сфері охорони здоров’я. Пандемія коронавірусної інфекції, а згодом війна підтвердили той факт, що традиційні методи навчання, які базуються на лекціях, текстових матеріалах та практичних заняттях за участі пацієнтів, дедалі частіше виявляють обмеження в ефективності формування складних хірургічних навичок. Зроблено висновок, що змішане навчання в ТНМУ натепер є складником освітнього процесу й забезпечує навчання в найбільш зручному місці та часі, надає доступ до електронних баз знань. Такі форми та засоби навчання вимагають від викладача вдосконалення як змісту, так і форми викладання. Крім того, це передбачає оволодіння сучасними методами та засобами навчання, що сприяють виконанню навчального навантаження. Також у висновках наголошено на тому, що викладачі медичних закладів використовують різноманітні методи змішаного навчання, адаптовані до потреб підготовки майбутніх хірургів. Зокрема, ефективне поєднання інтерактивних методик навчання та електронних платформ сприяє здобуттю практичних знань, розвитку комунікативних компетентностей, покращенню клінічного мислення та інтеграції теоретичних знань із практикою. Це забезпечує можливості для вдосконалення освітнього процесу та професійного розвитку хірургів через доступні освітні ресурси, зокрема онлайн-платформи та вебресурси.