Мистецька освіта у контексті системно-синергетичної парадигми - Васильєва, Оксана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Забезпечення розвитку світоглядних і культурних орієнтирів викладачів мистецьких дисциплін обумовлює адаптацію мистецько-освітньої галузі до сучасних наукових і соціальних викликів. Метою статті є аналіз сучасної системи мистецької освіти в Україні, зокрема парадигмальних змін у сфері викладання мистецтва. У процесі дослідження було використано методи: критичного аналізу наукової літератури для оцінки існуючих підходів до досліджуваної проблеми; термінологічного аналізу для розкриття основних дефініцій, що дало можливість сформувати та всебічно розкрити дію ключових синергетичних принципів у мистецькій освіті. Результати дослідження доводять, що системно-синергетична парадигма є ефективним інструментом для модернізації мистецької освіти, оскільки дозволяє розглядати навчальний процес як складну, динамічну систему, здатну до самоорганізації та взаємодії з різними рівнями і елементами. У процесі наукової розвідки виявлено принципи системно-синергетичної парадигми, імплементація яких сприятиме формуванню інноваційних методик навчання в мистецьких закладах освіти. Проведений аналіз виявив проблеми та виклики, пов’язані з інтеграцією системно-синергетичних підходів у процес мистецької освіти, а саме: складність адаптації традиційних освітніх моделей до принципів нелінійності, динаміки та самоорганізації; необхідність високого рівня професійної підготовки та готовності викладчів спрацювати на перетині різних дисциплін; перевантаження як педагогів, так і студентів через необхідність опанування значного обсягу інформації з різних галузей; відсутність достатньої кількості інноваційних ресурсів і підтримки з боку державних інституцій для впровадження нових підходів. Висновки. Імплементація системно-синергетичної парадигми сприятиме формуванню інноваційних методик навчання в мистецьких закладах освіти, що дозволить підвищити ефективність навчального процесу та забезпечити якісну підготовку фахівців у галузі мистецтва.