Адаптація стандартів НАТО у вогневій підготовці військових підрозділів України - Шовкун, Василь Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю модернізації системи вогневої підготовки Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО, що є важливою складовою трансформації українського війська в умовах сучасних збройних конфліктів. Упровадження ефективних методик навчання на основі передового досвіду держав-членів Північноатлантичного альянсу (далі – НАТО, Альянс) сприятиме підвищенню бойової ефективності військових підрозділів, що є критично важливим для забезпечення обороноздатності України. Метою дослідження є аналіз стандартів НАТО у сфері вогневої підготовки, оцінювання стану їхнього впровадження в Збройних Силах України та визначення основних викликів і перспектив адаптації цих стандартів у національній системі військової освіти та підготовки. Методи дослідження охоплюють аналіз нормативно-правових актів НАТО та України, порівняльний аналіз підходів до бойової підготовки в державах-членах НАТО. Використано методи системного аналізу, синтезу та узагальнення, що дозволяє виявити основні тенденції та проблеми в зазначеній сфері. Результати дослідження свідчать про поступове впровадження стандартів НАТО у вогневу підготовку українських військових, що відображається в модернізації навчальних програм, використанні інтегрованих симуляційних технологій та підвищенні рівня бойової координації підрозділів. Проте цей процес супроводжується значними викликами. Однією з основних перешкод є недостатнє технічне забезпечення, зокрема обмежена кількість сучасних стрілецьких тренажерів, недостатня кількість автоматизованих систем аналізу стрільби та відсутність належно обладнаних полігонів, які відповідають вимогам НАТО. Крім того, існує гостра потреба в підготовці кваліфікованих інструкторів, здатних ефективно реалізовувати навчальні програми відповідно до стандартів НАТО. У висновках підкреслено необхідність розширення співпраці з країнами НАТО в межах спільних навчань та тренувальних місій. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням методик бойової підготовки з використанням сучасних технологій, зокрема цифрових симуляторів, розробкою механізмів підвищення ефективності навчання інструкторського складу та адаптацією стандартів НАТО до умов ведення бойових дій в Україні.