Використання чат-ботів зі штучним інтелектом для покращення комунікації та підтримки здобувачів освіти в мобільних застосунках для дистанційного навчання - Задоріна, Ольга Миколаївна; Громик, Андрій Петрович; Бондар, Сергій Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є визначення можливостей використання чат-ботів зі штучним інтелектом (далі – ШІ) в мобільних застосунках для дистанційного навчання, оцінювання їхньої ефективності в покращенні комунікації та підтримки здобувачів освіти, а також розроблення рекомендацій щодо їх подальшого вдосконалення. Зважаючи на сучасні виклики цифрової освіти, актуальним є вивчення можливостей використання таких інструментів для забезпечення ефективного зворотного зв’язку, індивідуалізації освітнього процесу та покращення когнітивного сприйняття матеріалу. Методи. У роботі застосовано комплексний підхід, що охоплює аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз функціональних можливостей різних платформ, оцінювання ефективності інструментів, а також методи кількісного та якісного аналізу отриманих даних. Це дозволило виявити основні тенденції впровадження технологій ШІ в освітньому середовищі. У результатах дослідження з’ясовано, що чат-боти з елементами ШІ сприяють покращенню комунікації між педагогами й здобувачами освіти, зниженню рівня когнітивного навантаження та оперативному отриманню необхідної інформації. Чат-боти, інтегровані в мобільні застосунки, сприяють персоналізації освітнього процесу, забезпечують оперативну підтримку та стимулюють самостійне навчання здобувачів освіти. Крім того, вони здатні адаптуватися до індивідуальних потреб користувачів, що сприяє покращенню ефективності навчання. Водночас виявлено певні обмеження, пов’язані з точністю відповідей, необхідністю постійного оновлення алгоритмів ШІ, а також етичними питаннями взаємодії здобувачів освіти з автоматизованими системами. Висновки. Чат-боти на основі ШІ є перспективним інструментом для дистанційної освіти, що забезпечує гнучку та доступну підтримку здобувачів. Вони значно покращують організацію освітнього процесу, оптимізують комунікацію, підвищують доступність навчальних матеріалів і сприяють розвитку самостійного навчання. Для того, щоб підвищити ефективність та релевантність чат-ботів у сучасному освітньому просторі, подальші дослідження мають зосередитися на розробленні адаптивних алгоритмів, що враховують стиль навчання, та інтеграції з іншими освітніми технологіями. Їхня ефективність залежить від якості алгоритмів, рівня персоналізації контенту й інтеграції з іншими цифровими платформами.