Виховання естетичного смаку у майбутніх учителів музичного мистецтва на заняттях інструментально-виконавської майстерності - Тищик, Вадим Борисович; Цуранова, Оксана Олексіївна; Мельниченко, Максим Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджується процес виховання естетичного смаку у майбутніх учителів музичного мистецтва, зокрема на заняттях інструментально-виконавської майстерності. Автори підкреслють, що здатність розуміти й цінувати мистецтво є невід’ємною частиною естетичного розвитку особистості, і важливим етапом у цьому процесі є формування естетичного смаку. Естетичний смак дає можливість не лише сприймати та оцінювати красу, а й глибше розуміти мистецтво, відрізняти високу художню цінність від поверхових чи примітивних проявів. Поглиблене сприйняття мистецтва дозволяє створювати власну систему цінностей, яка стає основою творчої діяльності педагога. Особливу увагу автори приділяють розвитку музичного смаку, який є ключовим елементом у професійній підготовці майбутніх музикантів. Музичний смак, як і загальний естетичний смак, формується в процесі навчання та виховання через інтеграцію музичних знань, технічних навичок і емоційної чутливості. Оскільки музика є одним із найбільш емоційних і складних видів мистецтва, здатність до її глибокого сприйняття вимагає постійного розвитку когнітивних та перцептивних механізмів. У статті зазначено, що для формування музичного смаку важливими є не тільки слухові здібності, а й здатність до інтелектуального аналізу музичних творів, розуміння їх змісту, стилістичних особливостей та культурного контексту. Процес формування естетичного смаку у здобувачів тісно пов’язаний із діяльністю викладача, який є не лише технічним наставником, а й культурним провідником. Саме викладач, через індивідуальні заняття з майбутніми музикантами, створює умови для розвитку емоційної чутливості та художнього бачення, формує вміння не тільки виконувати музику, а й інтерпретувати її в контексті емоційної глибини та культурної значущості. Зокрема, на індивідуальних заняттях із таких інструментів, як баян і фортепіано, здобувачі вчаться слухати та розуміти музику на більш глибокому рівні, враховуючи не лише технічні характеристики, а й емоційні та образні аспекти твору. Особливу роль у цьому процесі відіграє музичне сприйняття, яке є основою для розвитку музично-естетичного смаку. Заняття, на яких здобувачі мають змогу аналізувати та порівнювати різні трактування одного й того ж твору, сприяють розвитку музичної чутливості, здатності до критичної оцінки виконання та формування власного художнього судження. Крім того, індивідуальні заняття з інструментально-виконавської майстерності мають важливе значення для розвитку технічних і виразних навичок здобувача, оскільки кожен музичний твір має свою особливу стилістику та жанрову природу, студентам необхідно глибоко зануритися в інтерпретацію твору, осмислити його музичні засоби та передати художній образ у своєму виконанні. Для цього важливо розвивати здатність до самостійної роботи, навчитися планувати практику, критично слухати себе, працювати над технічними аспектами виконання, а також формувати сценічну артистичність. Індивідуальні заняття також сприяють розвитку музичної універсальності, оскільки під час них здобувачі мають змогу працювати не тільки над класичним репертуаром, а й освоювати сучасні музичні твори. Це дозволяє їм розширювати музичний кругозір, збагачувати свій виконавський досвід та формувати власне унікальне музичне вираження. Важливим аспектом є також розвиток здатності до багатоголосого мислення та ансамблевого відчуття, що є необхідними для виконання більш складних музичних творів у майбутній педагогічній діяльності. У підсумку, індивідуальні заняття інструментально-виконавської майстерності відіграють ключову роль у професійній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва, оскільки вони створюють умови для глибокого освоєння музичних творів, розвитку технічних і художніх навичок, а також формування естетичного смаку та музичного бачення, що необхідно для подальшої педагогічної діяльності. Виховання естетичного смаку та музичної чутливості у здобувачів є основою їх здатності не лише виконувати музику, а й передавати її красу та значення іншим, сприяючи таким чином розвитку музичної культури в суспільстві.