Використання цифрових технологій у навчанні іноземним мовам: дослідження ефективності та викликів - Василик, Марина Степанівна; Яциняк, Ольга Петрівна; Орендарчук, Оксана Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних підходів та інструментів, що інтегруються у викладання іноземних мов, зокрема використанню новітніх технологій та методик, які сприяють підвищенню ефективності навчального процесу. Метою статті є аналіз впливу інновацій на процес опанування іноземних мов, оцінка їхньої ефективності у розвитку мовних навичок здобувачів освіти, а також визначення основних викликів. Методи дослідження включають аналіз сучасної літератури з теми використання інформаційних технологій в освіті, порівняння результативності традиційних методів та новітніх інструментів, синтез отриманих даних та узагальнення. Результати дослідження показали, що використання цифрових технологій у навчанні іноземним мовам позитивно впливає на мотивацію студентів, дозволяє їм ефективніше освоювати матеріал через інтерактивні та автентичні ресурси. Зазначено, що на сьогодні викладання іноземних мов здебільшого орієнтовано на розвиток продуктивних навичок, таких як усне мовлення та письмо. Розглянуто такі інноваційні підходи до вивчення іноземних мов як мультимедійні технології, віртуальні класи, мобільні додатки та ігри. За допомогою таких додатків як Duolingo, Memrise та Babbel здобувачі освіти можуть ефективно розширювати словниковий запас, опановувати граматичні конструкції та вдосконалювати вимову. Зʼясовано, що для розвитку навичок аудіювання активно використовуються спеціалізовані платформи, зокрема YouTube та TED Talk. Охарактеризовано текстові редактори на основі штучного інтелекту, які останнім часом набули широкої популярності. Новий етап розвитку технологій вивчення іноземних мов характеризують системи, які здатні редагувати готовий текст та створювати новий на основі підказок. Такими інструментами є Grammarly, ProWritingAid, ChatGPT, які стали досить поширеними в освітній, професійній і особистій діяльності. Акцентовано на тому, що інструменти на основі штучного інтелекту потрібно розглядати як додатковий інструмент навчання, а не як повноцінну заміну традиційних методів. Висновки.Інтеграція технологій у викладання та вивчення іноземних мов є важливим кроком до покращення якості освіти, що не тільки відкриває нові можливості, але й супроводжується низкою викликів. Подолання цих труднощів потребує комплексного підходу і є ключовим для ефективного використання цифрових інструментів у викладанні іноземних мов.