Модель формування національної ідентичності та патріотизму в професійній підготовці майбутніх педагогів - Денисенко, Наталія Григорівна; Смолюк, Артем Іванович; Голя, Галина Миколаївна; Чемерис, Ірина Володимирівна; Казмірчук, Олег Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено авторську модель формування національної ідентичності та патріотизму у процесі професійної підготовки майбутніх учителів нового покоління. Актуальність дослідження зумовлена сучасними викликами українського суспільства, що потребують педагогів із високим рівнем національної свідомості, активною громадянською позицією та здатністю формувати в учнів цінності патріотизму. Модель має чітку структуру, що включає цільовий блок, чотири функціональні блоки та систему індикаторів ефективності. Цільовий блок визначає стратегічну мету – виховання майбутнього вчителя як носія національної ідентичності, патріота та відповідального громадянина, здатного формувати відповідні цінності у своїх учнів. В основі моделі лежать чотири ключові напрями: усвідомлення значущості національної ідентичності для професійного становлення педагога, специфіка формування патріотизму у студентів-педагогів, ефективні методи та засоби патріотичного виховання, а також основні виклики у процесі становлення національної свідомості майбутніх учителів. Оцінка ефективності моделі ґрунтується на семи індикаторах, серед яких ключовими виявлено п’ять: зростання рівня знань студентів про видатних особистостей української історії, культури та мистецтва; активізація їхньої участі у заходах, спрямованих на збереження та популяризацію культурної спадщини; розширення практики зустрічей із борцями за незалежність України та учасниками російсько-української війни; посилення зацікавленості майбутніх учителів у національно-мистецьких традиціях; формування відповідального ставлення до духовно-моральних цінностей українського народу. Дієвість моделі підтверджено анкетним опитуванням серед студентів Луцького педагогічного коледжу, результати якого свідчать про високий рівень національної свідомості майбутніх учителів. Зокрема, 77% респондентів ототожнюють національну ідентичність із усвідомленням своєї належності до нації, 89,5% вважають її важливими складовими збереження традицій та мови, а 41,2% наголошують на необхідності активної громадянської позиції педагога. На основі отриманих даних розроблено рекомендації щодо вдосконалення патріотичного виховання в системі підготовки педагогів нового покоління, зокрема для викладачів фізичної культури, початкової школи та вихователів дошкільної освіти. Запропонована модель сприяє формуванню конкурентоспроможного, відповідального та свідомого вчителя, здатного виховувати покоління українців із чітко визначеними національними цінностями.