Вплив інтеграції цифрових технологій на ефективність викладання української мови у закладах вищої освіти - Яо, Сяосяо; Орлова, Оксана Петрівна; Тимчук, Інна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто вплив інтеграції цифрових технологій на ефективність викладання української мови у закладах вищої освіти. Дослідження зумовлене зростаючою актуальністю цифровізації освіти, необхідністю удосконалення дидактичних підходів та оновлення традиційних методик викладання відповідно до потреб нового покоління студентів. Метоюдослідження є оцінка внеску цифрових інструментів і платформ у підвищення рівня залученості студентів, покращення їхньої академічної успішності, формування комунікативної компетентності та забезпечення якісної трансформації методики викладання української мови у вищій школі. Методика дослідження ґрунтується на поєднанні якісного та кількісного аналізу, з використанням таких методів як порівняльний аналіз, систематизація й узагальнення досвіду впровадження цифрових технологій у практику викладання мовних дисциплін, а також педагогічне спостереження за навчальним процесом у закладах вищої освіти. Результатидослідження свідчать, що цілеспрямована інтеграція цифрових технологій у процес викладання української мови істотно підвищує ефективність освітньої взаємодії. Використання інформаційно-комунікаційних технологій сприяє зростанню мотивації до навчання, розвитку самостійності й критичного мислення у студентів, створенню більш гнучкого, динамічного та персоналізованого навчального середовища. Водночас дослідження окреслює проблемні аспекти процесу диджиталізації: обмежений рівень цифрової компетентності окремих викладачів, інфраструктурні бар’єри. Для подолання цих викликів пропонується впровадження системної підтримки викладачів через підвищення кваліфікації, забезпечення рівного доступу до цифрових ресурсів та розробка адаптивних навчальних програм із використанням інноваційних технологій. У висновках підкреслено, що цифровізація викладання української мови у вищій школі є перспективним напрямом модернізації гуманітарної освіти. Результати дослідження підтверджують доцільність поєднання інформаційних освітніх технологій із традиційними методиками з метою підвищення якості мовної підготовки студентів та формування у них необхідних компетентностей для успішної професійної реалізації у цифрову епоху.