Формування мовно-комунікативної компетентності майбутніх педагогів у процесі вивчення навчальної дисципліни «Педагогічна риторика» - Мафтин, Лариса Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена особливостям формування мовно-комунікативної компетентності майбутніх педагогів у процесі фахової практичної підготовки, зокрема - вивчення навчальної дисципліни «Педагогічна риторика». Означена проблема набуває актуальності в контексті оновлення вітчизняної системи освіти, новітніх соціальних запитів та вимог до вчителя нової формації, його здатності здійснювати свою професійну діяльність на високому рівні, у найбільш комунікативно доцільний спосіб, у руслі гуманістичної педагогіки та практико-орієнтованого підходу. Мета статті – розкрити особливості формування мовно-комунікативної компетентності майбутніх педагогів у процесі вивчення навчальної дисципліни «Педагогічна риторика». У статті використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз психолого-педагогічної наукової літератури, узагальнення власного педагогічного досвіду, синтез. Результати дослідження засвідчили, що у процесі формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів важливе значення має створення таких умов, які забезпечують її ефективний розвиток - вироблення навичок ефективної комунікації, необхідних у професійній діяльності для вирішення завдань міжособистісної, ділової, педагогічної взаємодії; сприяння активному навчанню – ділові ігри, робота в групах, виконання завдань творчого характеру, дискусії, моделювання й аналіз проблемних ситуацій тощо. Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані студентами, викладачами, учителями з метою поліпшення мовленнєвої культури, розвитку комунікативної компетентності, для подальшого удосконалення навчальних програм, підвищення ефективності занять з педагогічної риторики в закладах вищої освіти, а також при підготовці навчально-методичних посібників. Висновки. Уміння володіти прийомами та засобами ефективної комунікації – запорука успіху в майбутній професійній діяльності. У цьому контексті вагомого значення набувають навчальні дисципліни, спрямовані на формування комунікативних навичок студентів педагогічних спеціальностей. Курс «Педагогічна риторика» сприяє розвитку практичних умінь міжособистісного й ділового спілкування, навичок ефективної комунікації на основі риторичних законів і правил, підвищенню рівня мовленнєвої культури студентів. Результативність формування комунікативної компетентності також обумовлюється чітким обгрунтуванням складових даної компетентності, структурованістю робочої програми навчальної дисципліни, вдало підібраною методикою викладання.