Роль ШІ та машинного навчання у розробці персоналізованого навчання для інженерів-буровиків - Коровяка, Євгеній Анатолійович; Пащенко, Олександр Анатолійович; Заболотна, Юлія Олександрівна; Мамайкін, Олександр Рюрикович; Медведовська, Тетяна Павлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стрімкий розвиток нафтогазової галузі, обумовлений впровадженням автоматизації, аналітики великих даних та передових технологій буріння, таких як горизонтальне буріння та гідророзрив пластів, вимагає робочої сили висококваліфікованих інженерів-буровиків, які досконало володіють традиційними аспектами механіки, зокрема гідродинамікою та механікою гірських порід, а також сучасними інструментами, такими як системи моніторингу даних у реальному часі та автоматизовані бурові установки. Традиційна освіта часто не здатна задовольнити ці потреби через застарілі статичні навчальні програми, які не адаптуються до змін, обмежену кількість практичних занять, що не відтворюють реальних умов буріння, та бар’єри доступності, особливо в країнах, що розвиваються, де бракує ресурсів та інфраструктури. Мета: У статті досліджується трансформаційний потенціал штучного інтелекту (ШІ) у реформуванні освіти інженерів-буровиків, з акцентом на персоналізованому навчанні через адаптивні платформи, що налаштовуються під індивідуальні потреби учнів, моделювання на основі ШІ для створення реалістичних тренувальних сценаріїв, та предиктивну аналітику для прогнозування результатів навчання та виявлення прогалин у навичках. Методи: Дослідження базується на аналізі даних щодо ефективності ШІ-платформ, включаючи адаптивні навчальні системи, інтерактивні симуляції з використанням віртуальної та доповненої реальності, а також предиктивні моделі, що оцінюють прогрес учнів. Використовувалися порівняльні методи для оцінки традиційних та ШІ-орієнтованих підходів до навчання, а також статистичний аналіз для визначення впливу ШІ на час навчання, засвоєння знань та вирішення проблем. Результати дослідження: Дані свідчать, що ШІ скорочує час навчання на 30% завдяки оптимізованій подачі матеріалу, покращує засвоєння знань на 80% через інтерактивні та гейміфіковані модулі, а також підвищує ефективність вирішення проблем на 140%, пропонуючи завдання в реальному часі. ШІ також усуває прогалини в навичках за допомогою безперервних оцінок та автоматичного зворотного зв’язку. Висновки: Проте проблеми, такі як конфіденційність даних, упередженість алгоритмів та необхідність балансу між автоматизацією і людським досвідом, потребують додаткових досліджень і співпраці між освітою та промисловістю. Ми пропонуємо гібридну модель, що поєднує ШІ з людським навчанням для оптимізації розвитку компетенцій, закликаючи до інвестицій у масштабовані та етичні ШІ-рішення для підготовки інженерів до майбутнього галузі.