Національна спрямованість освіти у спадку Степана Сірополка - Кочубей , Тетяна Дмитрівна; Середа, Христина Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті закцентовано увагу на національній спрямованості освіти у спадку Степана Сірополка. Окреслено його роль як історика педагогіки, громадського діяча та книгознавця. Висвітлено різновекторну діяльність Степана Сірополка на батьківщині та за її межами, а також його життєвий та творчий шлях. Здійснено аналіз основних праць Степана Сірополка щодо національної спрямованості освіти та публікацій про нього. З’ясовано, що окрім викладацької діяльності Степан Сірополко виконував обов’язки голови Українського товариства прихильників книги, головна мета якого полягала у сприянні розвитку української книги та української культури. Закцентовано увагу на монографії Степана Сірополка «Історія освіти в Україні». З’ясовано, що він великого значення надавав проблемам національного навчання та виховання учнівської молоді. Акцентував увагу на навчанні учнів у школах рідною мовою, а національне спрямування освіти має бути пов’язане з історією, традиціями та культурою українського народу. Встановлено, що основними засадами «Проєкту єдина школа на Вкраїні» Степана Сірополка були такі: єдина школа є школою національною, єдина школа є виховною, єдина школа є трудовою та близькою до життя. Закцентовано увагу також на діяльності Степана Сірополка як голови Українського товариства прихильників книги, сприянні ним розвитку української книги та української культури. Виявлено, що українська еміграційна книга репрезентувала видавничу продукцію в Європі. Встановлено, що різновекторна активність на батьківщині та поза її межами сприяли появі у творчому доробку низки праць, приурочених національній спрямованості освіти, зокрема таких як «Національне виховання», яка була опублікована в газеті «Учительський голос». Ним наголошено, що національне виховання визнається педагогами всього світу, проте українській нації право на рідну школу доводиться виборювати. Закцентовано увагу на переконанні Степаном Сірополком, що навчання в школі має відбуватися рідною мовою.