Веб-квести як інструмент розвитку творчого мислення та активізації творчих здібностей школярів на уроках української літератури - Солодюк , Наталія Володимирівна; Віннічук, Алла Петрівна; Крупка , Віктор Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Традиційні методи навчання часто не можуть задовольнити природну цікавість і потребу учнів у самостійному дослідженні. Веб-квести пропонують нові можливості для подолання цієї проблеми та стимулювання творчої активності школярів. Мета статті полягає у розкритті сутності понять «творче мислення», «творчі здібності», а також в обґрунтуванні доцільності використання веб-квестів на уроках української літератури для розвитку творчого мислення школярів та активізації їх творчих здібностей. У процесі дослідження використано такі методи: аналіз літературних джерел для оцінювання наукового підґрунтя з досліджуваної проблематики та існуючих підходів до інтеграції веб-квестів в освітній процес; метод тематичного квесту для чіткого структурування веб-квесту на конкретну тему (Народна казка «Яйце-райце»). Результати. Розкрито сутність понять «творче мислення» і «творчі здібності». Обґрунтовано, що творчі здібності учнів забезпечать творчі здобутки лише при наявності творчого мислення, бажання і мотивації. Акцентовано увагу, що у розвитку творчих здібностей важливу роль відіграють інноваційні методи навчання, спрямовані на активну участь учнів у навчальному процесі, зокрема веб-квести. Визначено основну мету літературного веб-квесту, що полягає в заохоченні учнів до самостійного пошуку нової інформації, розширенні та поглибленні знань через об’єднання відомостей з різних джерел. Розглянуто структуру веб-квесту, яка включає кілька ключових елементів (вступ, завдання, процес, ресурси, оцінювання, висновок), кожен з яких відіграє важливу роль у стимулюванні творчої активності учнів. Визначено взаємопов’язані етапи підготовки веб-квесту. Запропоновано фрагмент уроку з української літератури для учнів 5 класу з використанням веб-квесту на тему Народна казка «Яйце-райце». Висновки. Створення веб-квесту з української літератури дозволяє розробити інтерактивний ресурс, який мотивує учнів досліджувати українську літературу в цікавий та захоплюючий спосіб. Літературний веб-квест заохочує учнів до самостійного пошуку нової інформації, розширення та поглиблення знань, сприяє розвитку їх творчого мислення та активізації творчих здібностей.