Вплив STEAM-освіти на формування творчих здібностей учнів - Власюк, Ірина Володимирівна; Синьо, Вікторія Василівна; Мисюк , Олександра Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає у виявленні потенціалу STEAM-освіти як чинника формування творчих здібностей учнів та обґрунтуванні ефективних педагогічних умов її впровадження у шкільну практику. Актуальність проблеми зумовлена недостатнім висвітленням у науковій літературі аспектів розвитку креативного мислення в умовах реалізації STEAM-підходу. У фокусі сучасних досліджень зосереджено переважно технічну, інженерну й аналітичну складові інтегрованого навчання, тоді як компонент «Art», що передбачає розвиток творчості, часто залишається поза увагою. Недостатня кількість емпіричних даних, відсутність чітких методичних алгоритмів і системної оцінки впливу STEAM-освіти на творчий потенціал учнів актуалізує необхідність наукового аналізу цієї проблеми. Методи дослідження включали аналіз і синтез психолого-педагогічної та методичної літератури, порівняльно-аналітичний огляд сучасних освітніх програм, узагальнення педагогічного досвіду, спостереження за освітнім процесом, а також формулювання пропозицій щодо практичного впровадження STEAM-компонентів у контексті розвитку креативності школярів. У результаті встановлено, що ефективне поєднання науково-технічної та мистецької складових в освітньому процесі стимулює активізацію уяви, нестандартного мислення, здатності до створення нових ідей і концепцій. Обґрунтовано педагогічні умови, за яких STEAM-освіта сприяє розвитку творчих здібностей, а саме: міжпредметна інтеграція, орієнтація на проєктну діяльність, підтримка індивідуальних освітніх траєкторій, використання візуального й естетичного компонентів у навчанні. Висновки свідчать, що STEAM-освіта, за умови належної педагогічної організації, не лише розвиває технічне й логічне мислення, але й відкриває нові можливості для формування творчого потенціалу учнів. Запропоновано авторське бачення щодо інтеграції STEAM-елементів у навчальні програми, що базується на принципах креативної педагогіки та стимулювання інтелектуальної ініціативи учнів.