Фізичний стан студентів які виявили бажання займатися атлетизмом - Гунько, Петро Миколайович; Коваленко , Станіслав Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає у визначенні фізичного стану студентської молоді, які виявили бажання займатися фізичними вправами силової спрямованості. Для досягнення вище зазначеної мети нами було використано наступні методи: аналіз наукової літератури, педагогічне тестування, антропометрія, соматометрія, фізіометрія та методи математичної статистики. У результаті дослідження було встановлено, що з огляду на проблеми фізичного виховання студентської молоді підсилюється значимість особистісно орієнтованого який може мати значний вплив на питання розвитку в студентів прагнення до фізичного самовдосконалення та здорового способу життя. Разом з цим відбувається зростання інтересу студентів до систематичних занять атлетичними вправами. Встановлено, що заняття атлетизмом призводять до покращення здоров’я, фізичних якостей, підвищують результати в обраному виді спорту, зміцнюють міокард та модифікують рівень метаболізму. Відомі випадки використання фізичних вправ силової спрямованості для реабілітації після травм опорно-рухового апарату та для профілактики його захворювань. Доведено, що заняття атлетизмом знижують рівень стресу та напруження повсякденного життя, сприяють позитивному мисленню, підвищують дисциплінованість та мотивацію, що відображається на всіх інших сферах життя. Така тенденція спонукає до створення на базі ВНЗ тренажерних залів та включення до процесу фізичного виховання студентів занять з атлетизму. Чітке диференціювання навантаження, великий вибір засобів і методів силової підготовки дасть можливість викладачам фізичного виховання враховувати індивідуальні психофізіологічні особливості студента. Натомість результати проведеного констатуючого експерименту, що описані в представленій статті, вказують на те, що більшість студентської молоді мають від «низького» до «середнього» рівень фізичної підготовленості; значна кількість юнаків має астеноїдний тип будови тіла, а дівчат – пікноїдний; переважна частина студентської молоді має «низький», «нижче середнього» та «середній» рівень соматичного здоров’я. Такий стан речей вимагає більш диференційованого, індивідуального підходу до студентів під час проведення занять з атлетизму в процесі фізичного виховання.