Розвиток емоційного інтелекту майбутніх учителів технологій засобами артпедагогіки - Лузгінов , Олександр Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядаєтьс процес розвитку емоційного інтелекту у майбутніх учителів технологій крізь призму артпедагогіки. Досліджується роль емоційного інтелекту у професійній діяльності педагогів, акцентуючи увагу на його значенні для ефективної взаємодії з учнями. Відзначається, що артпедагогіка як методична технологія має значний потенціал у розвитку емоційного інтелекту майбутніх учителів технологій, оскільки вона забезпечує можливості для самовираження, саморефлексії та емоційного саморегулювання. Мета статті - проаналізувати різні наукові підходи щодо розуміння емоційного інтелекту, сформулювати авторське визначення емоційного інтелекту майбутніх учителів технологій. Обгрунтувати доцільність використання артпедагогічних технологій та методів у процесі їх професійної підготовки. Виділити ключові компоненти емоційного інтелекту майбутніх учителів технологій, запропонувати артпедагогічні методи і техніки для його розвитку. Методи дослідження. Використано методи аналізу педагогічної, психологічної літератури з проблеми дослідження; синтез, порівняння, моделювання; вивчення психолого-педагогічного досвіду. Результати. Визначено на основі аналізу наукової літератури основні компоненти розвитку емоційного інтелекту: мотиваційний, когнітивний, операційно-технологічний та інструментальний. У статті наведено теоретичні засади застосування артпедагогічних методів у підготовці майбутніх учителів технологій, розглянуто конкретні практичні підходи та інструменти їх впровадження. Представлено низку артпедагогічних методів, які можна використовувати у підготовці майбутніх учителів технологій. Окрему увагу приділено результатам емпіричних досліджень, які підтверджують ефективність використання артпедагогічних методів для розвитку емоційного інтелекту студентів педагогічних спеціальностей. Висновки. Результати дослідження доводять, що впровадження артпедагогічних підходів у підготовку педагогів є дієвим інструментом розвитку емоційного інтелекту, вдосконалення їхньої професійної майстерності, підвищення ефективності освітнього процесу та забезпечення відповідності сучасним запитам педагогічної освіти.